La sobrassada, feta per tu mateix

Els nostres avantpassats crearen la sobrassada, que els permetria gaudir de greix i proteïna animal durant tot l'any

Miquel Calent
12/01/2014

CuinerEls nostres avantpassats crearen la sobrassada, que els permetria gaudir de greix i proteïna animal durant tot l'any.

Fa fosca negra encara, sis homes xiuxiuegen envoltant les calderes, aprofitant el foc encès de matinada per escalfar-se i conjurar la humitat que aquests dies pren els ossos recordant-los velles malures. Salutacions exigües i converses trivials només rompudes per la darrera xafarderia malèvola i picant; la madona crida a l'ordre amb forma de cafè amb llet i tots entren dins la cuina a reconfortar-se, tots manco l'amo que ja n'ha begut de matinada i encara ho torna a revisar tot, tot una vegada més: vencisos, cadenes, la matadora, olles amb broc, canyís, ribell per a la sang, la banqueta, l'aigua ja bull... repàs mental de la llista per darrer pic, mentre flastoma tot sol -tanmateix faltarà qualque cosa!

Generacions de saviesa

Cargando
No hay anuncios

Un gisco escarrufant trenca l'alba; la ganiveta matadora, empunyada per generacions de saviesa acumulada, provoca un torrent en la gargamella de l'animal, que en un instant dóna la sang i la vida. Comença una coreografia en què el repartiment de papers no es presta a confusions: el matador desfà, els altres trossegen, l'amo remuga i la madona renya. Sensació d'un dolç déjà vu constant: -quines matances més seques, què no hi ha mistela? -On he de posar el llom? -Posa'l dins el meu cotxe! -Vaja un porc guapo! Betuadell, que l'únic animal gras que és lleig deu ser l'home! -Fermau els botifarrons grossos que tanmateix només ens en donaran dos! -Molts d'anys i que la sobrassada surti bona! Amén.

Favó, garrova, verdesca, blat de les Índies, farina d'ordi, figues, molta dedicació i bon maneig aconseguiren convertir, amb poc més d'un any, un porcellí de llet en una bèstia enorme; dos-cents quilos llargs de porc faixat transmutats en poques hores en una perxa que fa goig: llonganisses, muletes, culara, poltrú, bufeta, bisbe, botifarrons, blanquets, camallots, una alfàbia d'ossos salats, panxeta adobada i llom. Encollar l'alimentació de l'animal amb els productes que n'obtindrem no és fortuït, ben al contrari; engreixar el marrà amb productes naturals i de manera equilibrada és un requisit indispensable per aconseguir una sobrassada de qualitat. Substituir un porc negre o faixat alimentat de manera tradicional, per canals o retalls de porc blanc de pinso i voler fer creure que el resultat és similar desposseeix de valor el producte i pressuposa ignorància per part del possible consumidor.

Cargando
No hay anuncios

De la necessitat, virtut

Els nostres avantpassats feren de la necessitat virtut i crearen un producte deliciós, adaptat a la raça de porc autòctona i al clima de l'illa, que els permetia gaudir de greix i proteïna animal durant tot l'any. Darrerament hem fet moltes passes per esborrar tota aquesta enginyeria alimentària i cultural. Fer bona sobrassada no és difícil, però s'ha de ser honrat.

Cargando
No hay anuncios

Avui us propòs fer la vostra pròpia sobrassada, no una gran quantitat perquè cal un lloc adequat per envellir-la, però sí que us pot anar bé fer un parell de llonganisses, que podreu torrar ara que ve Sant Antoni i Sant Sebastià. A més del significat metafòric que per a qualsevol mallorquí pot tenir fer xulla vermella, us servirà per comparar el vostre resultat amb molta part del que es ven avui dia; ja veureu com en sortireu ben parats.