Societat 24/04/2018

L'Smart Island World Congress, plataforma de referència en l'enfortiment de les illes intel·ligents

La segona edició de l'Smart Island celebrat a Calvià els dies 23 i 24 d'abril finalitza amb gran èxit de participació

M.cifre
2 min
Smart Island World Congress, la plataforma de referència en l'enfortiment de les illes intel·ligents

PalmaLa segona edició de l'Smart Island World Congress, organitzat per Fira de Barcelona, amb el suport del Govern dels Illes Balears, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Calvià, finalitza amb gran èxit de participació, consolidant-se com a principal fòrum de debat entre illes i situant-se com a plataforma de referència en l'enfortiment de les seves relacions.

Gran èxit de participació de la segona convocatòria del congrés líder mundial d'illes intel·ligents celebrat a Calvià el dilluns 23 i el dimarts 24 d'abril. Durant dos dies, l'esdeveniment ha reunit 95 ponents, estatals i internacionals, així com representants institucionals de més d'un centenar d'illes de tot el món, com Zanzíbar (Mauritània), Paros, Milos o Til·lers (Grècia), Wight i Orkney (Gran Bretanya), Bahrain, Cozumel (Mèxic), i Port Louis (Maurici), entre d'altres.

Durant el congrés s'han fet 15 ponències, en les quals s'han debatut els reptes i oportunitats que afronten diàriament les illes de tot el món, com ara el canvi climàtic, la competitivitat econòmica, la innovació tecnològica i el turisme.

Les conferències dels ponents principals, Mònica Araya, directora de Costa Rica Neta i impulsora de la descarbonització del país de l'Amèrica Central, i Doug Lansky, consultor i defensor de la descongestió turística, han despertat un gran interès entre els assistents, així com les intervencions de Cristopher Jones, director general d'Energia de la Comissió Europea, i José María Lassalle, secretari d'Estat per a la Societat de la Informació i l'Agenda Digital.

Establir relacions comercials

La cita d'illes intel·ligents ha reunit més de 1.200 professionals i 175 delegacions internacionals procedents de més 100 illes. També n'ha destacat la participació d'algunes de les principals associacions internacionals d’illes, com ara Dafni, que agrupa 44 municipis illencs de Grècia; Coe, representant algunes de les illes més petites del Carib; Global Island Partnership, amb més de 30 illes representades. En aquest sentit, en el marc de la plataforma B2B Island2Island, s'han duit a terme més de 150 reunions entre empreses i delegacions amb l'objectiu d’establir relacions comercials i trobar oportunitats de negoci.

Wight, premi Smart Island 2018

En aquesta segona edició, l'illa de Wight (Anglaterra) ha estat reconeguda com a illa intel·ligent de l'any en els premis Smart Island. L'illa mexicana de Cozumel ha estat designada millor destinació Smart i la ciutat de la Possessió, pertanyent a l'illa de la Reunió, ha obtingut el premi a la millor iniciativa de desenvolupament sostenible.

El programa de digitalizació de l'illa de Wight ha estat el motiu pel qual ha obtingut el reconeixement a la millor illa intel·ligent. El programa se centra en àmbits com la salut, la indústria i l'educació, entre d'altres.

El premi a la millor destinació Smart l'ha obtingut l'illa de Cozumel, considerada la primera illa intel·ligent de Mèxic i de tota l'Amèrica Llatina. Ha estat reconeguda pel seu projecte de creació de mapes digitals per al fons marí, pels seus microclimes i altres recursos naturals. L'objectiu és posar en valor la investigació sobre la sostenibilitat de l'illa.

Pel que fa a la iniciativa Smart by Nature del municipi de la Possessió, el jurat ha valorat que el projecte de renovació de la ciutat es realitzi mitjançant l'aplicació de criteris de tecnologia intel·ligent. Per això, la segona edició de l'Smart Island Congress l'ha premiat amb el distintiu a la millor iniciativa de desenvolupament sostenible.

stats