Batalla judicial
Societat 25/11/2022

Shakira acusa Hisenda de "vulnerar" la seva intimitat: pot tenir raó?

La cantant al·lega que el fisc espanyol va demanar "informació reservada" a centres mèdics per demostrar que residia a Espanya

3 min
Shakira fa oficial que no actuarà  Al Mundial de Qatar

BarcelonaDesprés que a finals de setembre la jutge enviés Shakira a judici per sis presumptes delictes fiscals, relacionats amb l'evasió d'IRPF i impost de patrimoni a Espanya entre els anys 2012 i 2014, els advocats de la cantant han presentat ara el seu escrit de defensa. El text, al qual ha tingut accés l'agència Efe, assegura que l'artista "ha complert escrupolosament totes les seves obligacions fiscals". A més, xifra en 104 milions els impostos que ha pagat des del 2011 a tot el món —90 dels quals a l'estat espanyol— i acusa Hisenda d'estar "utilitzant-la" amb "finalitats exemplaritzants per a la resta dels contribuents". Els dards al fisc espanyol no s'acaben aquí, perquè l'escrit denuncia que s'ha vulnerat el seu dret a la intimitat per aconseguir proves contra ella.

Segons la defensa de la cantant, per qui la Fiscalia demana 8 anys de presó i 23,8 milions d'euros per frau fiscal, l'Agència Tributària ha recorregut a "mesures vulneradores del dret a la intimitat, com ara requeriments a centres mèdics per obtenir informació reservada com cites i resultats analítics". Amb quin objectiu? Demostrar que entre el 2012 i el 2014 va passar més de 183 dies a l'any a Espanya i que, per tant, estava obligada a tributar-hi, contràriament al que manté la cantant. Els seus advocats, del despatx Molins de Barcelona, asseguren que tenen "proves fefaents" que, "sense cap mena de dubte", Shakira no passava la major part de l'any en territori espanyol.

El penalista Miguel Capuz, consultat per l'ARA, recorda que totes les dades mèdiques estan "protegides" per la seva sensibilitat i que si Hisenda les hagués obtingut sense requeriment judicial serien proves aconseguides de manera "il·lícita". Una hipòtesi que no descarta: "Per demanar un requeriment al jutge hauria d'haver judicialitzat el procediment administratiu i no ho va fer". Si és així, afegeix, la defensa podria al·legar a les qüestions prèvies del judici que es van vulnerar els drets a la intimitat o a l'autodeterminació de la informació de Shakira, recollits als articles 18.1 i 18.4 de la Constitució, i el jutge podria invalidar les dades mèdiques com a prova.

Imatges a les xarxes o cites a la perruqueria: les altres proves del cas

Ara bé, quines conseqüències podria tenir això en el resultat del judici? Capuz assenyala que podria no arribar a servir de res si hi ha altres proves amb què es pugui demostrar que la cantant va superar el límit de 183 dies a l'any a Espanya: des d'imatges a les xarxes socials fins a testimonis que ho certifiquin durant el judici. "Es podria acreditar de moltes maneres", destaca. En els informes d'Hisenda que la Fiscalia utilitza per a l'acusació hi consten les visites que Shakira hauria fet a la clínica Teknon durant l'embaràs del seu primer fill, però també el pas per perruqueries i centres d'estètica i el lloguer d'un estudi de gravació a Sant Feliu de Llobregat, entre altres.

La defensa, per contra, manté que les seves visites a Espanya des del 2011, quan va iniciar la relació amb el futbolista Gerard Piqué, van tenir lloc "en els escassos dies lliures que li permetia la seva intensa agenda professional", i afegeix que van ser sempre "publicitades". Assegura, amb tot, que no va ser fins a finals del 2014 quan la cantant es va instal·lar a Barcelona, que en aquell moment ho va comunicar "expressament" a l'Agència Tributària i, que des de llavors, va pagar "escrupolosament" els impostos a Espanya. "No té cap necessitat de crear-se complicacions amb el fisc", afegeix l'escrit.

Els advocats de Shakira conclouen que Hisenda ha actuat amb "afany recaptatori" i ha muntat una "campanya mediàtica" per forçar la cantant, "malgrat la seva innocència, a declarar-se culpable i arribar a una conformitat amb les acusacions". L'artista, que va rebutjar l'última oferta d'acord de la Fiscalia a canvi de la rebaixa de penes, cosa que hauria evitat el judici, denuncia en un comunicat difós aquest divendres que també s'ha vulnerat la seva "presumpció d'innocència". Argumenta, en aquest sentit, que alts representants d'Hisenda han fet declaracions a mitjans assegurant que ja és culpable i que, tot plegat, ha danyat la seva "reputació".

stats