Societat 20/09/2019

Jordi López: "La crisi va ser com una clotellada que ens va fer prendre consciència"

Presenten la Setmana de les economies transformadores i de la 5a Fira del Mercat Social

Maria Fuster
2 min
Darrere d'una cuina solar, representants de l'associació del Mercat Social

PalmaLes entitats que formen l'associació Mercat Social han presentat les activitats que tindran lloc a la Setmana de les economies transformadores del 20 al 28 de setembre, que culmina amb la 5a Fira del Mercat Social. El portaveu de l'entitat, Jordi López, ha destacat que "la crisi va ser com una clotellada que ens va fer prendre consciència".

López comenta que la recessió econòmica va tenir un vessant positiu, perquè va posar de manifest de manera clara les conseqüències negatives que tenen per a la societat les males pràctiques empresarials. Aquests fets, segons diu, varen provocar una desafecció no només davant dels poders polítics sinó també amb els poders econòmic.

D'altra banda, López remarca que aquest tipus d'economia és molt dinàmica, ja que respon a les necessitats de la societat. Són iniciatives de cooperatives d'habitatge, de banca ètica, d'electricitat, de mobilitat, de consum i de producció agroalimentària. "La societat civil, si vol canviar el món, ha de treballar en alternatives econòmiques. No podem canviar el món si no canviam l'economia".

En la cinquena edició de la Fira del Mercat Social, que tindrà lloc dia 28 als jardins de la Misericòrdia, hi participen 38 expositors, que mostraran el seu producte, i també hi haurà un Install party, on sis entitats oferiran la possibilitat de donar-se d'alta immediata als seus serveis "per fer créixer l'ecosistema d'iniciatives alternatives de consum", assegura la també portaveu Arena Petit.

Programa Setmana de les Economies Transformadores i del Mercat Social

Enguany, per primera vegada, del 20 al 28 tindrà lloc la Setmana d'economies transformadores, durant la qual s'organitzaran activitats a diferents indrets de Mallorca i Menorca.

El lema d'aquesta cinquena edició és #AquestaSetmanaHoArreglam. L'eslògan juga amb els conceptes de la frase popular: "Això ho arreglam" i de l'emergència en la necessitat de trobar alternatives, una urgència que els moviments de lluita contra el canvi climàtic s'han encarregat de subratllar. "Cal actuar ja", afirma Petit, qui emfatitza la necessitat "d'apostar per consumir productes o serveis que treballen amb ètica, en clau local, en clau democràtica".

"El sistema econòmic, amb condicions laborals cada vegada més precàries té un efecte directe al nostre dia a dia", assegura Petit, qui creu que la clau és la interconnectivitat. "Una iniciativa aïllada no arriba enlloc. No es tracta de tirar endavant el nostre propi projecte laboral, sinó la creació d'un ecosistema, fet per les persones i per a les persones", comenta. En aquest sentit, també creu que les relacions laborals han d'incloure les cures entre les persones que treballen i també amb l'entorn. És l'única manera de gestionar resistències i alternatives i sempre s'ha de fer des de l'alegria".

stats