Societat 07/03/2020

La segona fase d’exhumació de la fossa de Sencelles pretén trobar tres víctimes del franquisme

Se centrarà en cinc punts del cementeri on el georadar ha detectat anomalies

Ara Balears
3 min
Comença l'exhumació de la fossa de Sencelles.

PalmaJosep Miralles Garau, Josep Serra Joan i Pilar Sánchez Llabrés. Aquests són els tres noms que s'esperen trobar en la segona fase d’exhumació de la fossa de Sencelles, que començarà dimecres, segons ha informat la Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització en un comunicat.

Aquest dissabte la consellera d’Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, i el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, han organitzat una trobada amb els veïns de Sencelles que ha tingut lloc al Casal Can Garau i en la qual han explicat el procediment de la segona fase.

La consellera ha transmès el seu agraïment "al municipi de Sencelles i al seu batle, a les famílies de les víctimes, a Memòria de Mallorca per la seva col·laboració, i a totes les persones que ens ajuden a avançar cap a la nostra fita, que no és cap altra que posar fi a una injustícia que dura ja més de 80 anys. És simplement una qüestió d’humanitat", ha declarat.

Per la seva banda, el secretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha assegurat que és "l’interès de les famílies i la seva lluita constant per trobar els seus éssers estimats el que fa que iniciem el segon Pla de Fosses del Govern a Sencelles". Jurado ha remarcat que en aquesta segona fase "completarem la feina iniciada l’octubre de 2018 per esgotar totes les possibilitats existents" i ha qualificat aquesta actuació "com una de les més complexes en l'aspecte tècnic".

La segona fase que l’empresa ATICS posarà en marxa l'11 de març excavarà en cinc zones o àrees del cementeri de Sencelles. La selecció respon als resultats obtinguts a partir d’una prospecció amb georadar realitzada aquest mes de febrer passat. A partir d'aquests resultats, ATICS ha detectat diferents alteracions del terreny que ha permès establir una proposta d’actuació basada en l’obertura de cinc zones o àrees, principalment a la terrassa inferior -on s’ubica el cementeri civil primitiu, ja existent al segle XIX- i una a la terrassa superior.

Les víctimes

Segons la informació recollida en el mapa de fosses comunes de Mallorca per Antònia Mercadal, al cementeri de Sencelles se cerquen tres víctimes enterrades en dues fosses. En una fossa hi seria Josep Miralles Garau, de 31 anys, de professió pagès i músic, i Josep Serra Joan, de 56 anys, pagès. Tots dos procedien de Montuïri, varen ser assassinats l’1 de setembre de 1936 i trobats a la carretera de Santa Maria, entre els municipis de Sencelles i Biniali, segons expliquen en el comunicat.

La tercera víctima és Pilar Sánchez Llabrés, de 33 anys, venedora al mercat. Procedia de Palma i els testimonis orals afirmen que diversos homes la varen segrestar, violar i assassinar. La varen trobar en el predi de Son Palou de Sencelles. Les dues causes judicials indiquen que els cossos d’aquestes víctimes serien a l’interior del cementeri de Sencelles.

La segona fase d’exhumació de la fossa de Sencelles preten trobar tres víctimes del franquisme

La primera fase

La primera actuació al cementeri de Sencelles es va realitzar entre els dies 1 i 9 d’octubre de 2018. Es realitzaren quatre sondejos, tots a la zona del cementeri civil –la terrassa inferior i la part més antiga del cementeri-, seguint les indicacions de les causes judicials i la informació aportada pels testimonis orals recollits. S'hi localitzaren únicament enterraments ordinaris, però la intervenció arqueològica constata que les neteges d’enterraments realitzades amb posterioritat a 1936 no varen ser gaire profundes ni completes.

stats