Societat 14/04/2020

Satse denuncia les "nefastes condicions" de les infermeres de la Juaneda Miramar

El sindicat critica la manca d'equips de protecció i explica que les professionals reutilitzen les mascaretes durant cinc torns

Ara Balears
2 min
La clínica Juaneda Miramar, en una imatge d'arxiu

PalmaEl Sindicat d'Infermeria de les Illes Balears (Satse) ha denunciat davant d'Inspecció de Treball les "nefastes condicions" en què treballa el personal sanitari de la Juaneda Miramar, l'antiga Policlínica, segons ha informat mitjançant un comunicat. La denúncia se centra en la manca d'Equips de Protecció Individual (EPI), necessaris per atendre de manera segura els pacients amb covid-19, i en la sobrecàrrega de treball d'alguns serveis.

Satse ha exposat en la denúncia casos concrets, com el de la plantilla de la tercera planta, on es reben casos pendents o confirmats de covid-19 i la qual "ha estat en contacte amb pacients positius sense dur els EPI adequats". El sindicat també ha indicat que "no s'han fet proves de detecció a pacients que presentaven símptomes de covid-19" i que en altres casos "es van donar d'alta pacients amb pneumònia sense fer-los cap prova".

A més, "l'empresa es va negar a fer els tests de detecció del virus al personal d'infermeria que va tenir contacte amb els pacients esmentats anteriorment", fet que "va provocar ansietat entre els treballadors per por de contagiar familiars i usuaris". En total, només s'ha testat menys d'una cinquena part del personal assistencial.

"L'empresa no proporciona el material de protecció necessari, encara que el té", continua el comunicat. "En concret, i per ordre de l'empresa, les infermeres han hagut de reutilitzar les seves mascaretes FFP2 i FFP3 durant cinc torns, entre 35 i 50 hores, tot i que la seva vida màxima segons el fabricant és de 8 hores", ha manifestat el sindicat. Quant a les bates d'un sol ús, tant impermeables com quirúrgiques, "l'empresa obliga els treballadors a guardar-les en un cub per rentar-les i reutilitzar-les". "Això suposa un gravíssim incompliment de les normes de prevenció de riscos laborals", ha afegit el sindicat.

Una altra de les denúncies de Satse és la sobrecàrrega de treball que afecta les infermeres, a causa de la manca del personal necessari per atendre tots els pacients. "La policlínica Miramar està acollint a les seves instal·lacions pacients derivats de la pública, en concret pacients dependents positius de Covid-19 que arriben des de residències de la tercera edat. Hi ha infermeres que es fan càrrec de 20 pacients, encara que allò normal seria cinc". De fet, el sindicat ha lamentat que l'empresa no hagi renovat les infermeres que finalitzaven contracte.

stats