Societat 15/01/2021

Sant Antoni encén les xarxes: l'esperit glosador guanya el coronavirus

Un recull d'algunes de les gloses que aquests dies els usuaris de Twitter han anat compartint per mantenir viu l'esperit santantonier

Clàudia Darder
3 min
Ball de Sant Antoni i els dimonis a Manacor

Sa PoblaNi foguerons, ni dimonis, ni balls, ni res. Les festes de Sant Antoni que celebren tants pobles de Mallorca enguany s’hauran de viure des de casa; però es viuran. N’hi haurà, de festa, però serà virtual. El coronavirus ha impedit encendre foguerons i torrar llonganissa i botifarrons, però hi ha un caliu que sempre està encès i que no ha pogut apagar ni el covid-19: el de l’esperit santantonier i les ganes de glosar. Un dels primers a compartir una glosa sobre la falta de les festes d'enguany ha estat el conegut glosador Mateu Xurí, tot i que no ha estat l'únic.

Aquests dies, les xarxes socials, especialment Twitter, s’han anat omplint de gloses: moltes lamenten aquest any sense Sant Antoni, altres maleeixen el virus i les mascaretes, i invoquen la vacuna. I no han faltat, com sol ser habitual, com ja solia passar abans de la nova normalitat, els picats, els duets entre pobles, les demandes als polítics. Perquè Sant Antoni, si una cosa té, és que vol trull.

El director de l’escola d’educació primària Nostra Senyora de Vialfàs (sa Pobla), Miquel À. Pons, ha fet el seu particular homenatge a “l’enyor” d’enguany de les festes populars. Però, com a director del centre, també ha decidit denunciar la situació que es viu a les aules havent de tenir les portes obertes amb el fred que fa.

Sant Antoni encén les xarxes: l'esperit glosador guanya al coronavirus

Si obris portes i finestres

per no passar de vuit-cents

sents com tremolen les dents

dels alumnes i les mestres.

Signen protocols i lleis

tancats en els seus palaus

I a l'escola, com bé veis,

cinc horetes a 10 graus.

Mem si fer feina a 10 graus

és un control de mesura

per dir que esteim a s'altura

des menuts escandinaus.

Un dels combats més renouers el va iniciar un llonguet, Àngel Aguiló -conegut a la xarxa pels vídeos d’humor que fa sobre ‘mallorquinades’- per fer saber que li havien regalat una espinagada murera i que, per això, i com si es tractàs d’un partit de futbol, Muro guanyava en punts sa Pobla. Poc varen tardar els poblers a contestar la “barbàrie” que havia dit Aguiló.

El palmesà, després d'haver remogut la xarxa, encara va afegir més llenya al foc enviant una glosa als poblers. Aquí en sortiren més, de glosadors, no només de sa Pobla, sinó també d'altres indrets de l'illa per recordar-li que, de glosar, en sap ben poc.

A les xarxes no poden faltar els ofesos. La glosa té una estructura concreta i és un art saber fer-ne. A les xarxes, espai on poques vegades hi té cabuda la vergonya, són molts els que ho intenten, amb més o menys precisió i èxit. Hi ha un interès a mantenir encesa la flama de Sant Antoni, però no per això els que fan gloses sense rima o amb més síl·labes de les que toca estan exempts de crítiques.

No hi poden faltar, tampoc, les gloses dedicades als polítics. José Ramon Bauzá -que l'any 2014 va revolucionar sa Pobla- ja n'ha rebut alguna arran de la publicació del seu darrer vídeo. La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, serà, segurament, una de les cares polítiques de qui més gloses es faran. Va amb el càrrec, però també amb el cas Hat Bar.

stats