Tabac a les terrasses
Societat 03/04/2024

Sanitat rebutja la proposta del Govern balear per aplicar incentius fiscals a les terrasses que siguin sense fum

Tampoc no s'ha acceptat una altra de les al·legacions de la Comunitat perquè les noves càrregues impositives del tabac siguin impostos finalistes

ARA Balears
3 min
Sanitat ha rebutjat la proposta dels incentius fiscals proposada per les Balears

PalmaEl Ministeri de Sanitat ha rebutjat la proposta del Govern balear per aplicar beneficis fiscals a les terrasses que voluntàriament s'adhereixin al pla antitabac per convertir-se en espais sense fum. Aquesta petició era una de les al·legacions que varen presentar les Balears en el text presentat per Sanitat per al Pla integral de prevenció i control del tabaquisme 2024-2027, que s'ha debatut aquest dimecres a la Comissió de Salut Pública.

Després de la seva valoració a la Comissió, haurà de passar pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. Les comunitats autònomes han presentat un total de 180 esmenes o proposicions al Pla, que suggereix la prohibició de fumar a terrasses d'hostaleria i un increment en el preu del tabac, entre altres mesures. Precisament, pel que fa al text presentat pel Ministeri que dirigeix Mónica García, les Balears volien més concreció sobre com es pretén regular la prohibició del consum de tabac en àmbits privats, sent partidària d'una adhesió voluntària abans que una prohibició generalitzada.

La directora general de Salut Pública, Elena Esteban, ha explicat que aquesta era una de les al·legacions que les Balears considerava prioritàries. Detalladament, el Govern balear plantejava dissenyar "incentius fiscals atractius" acompanyats de distintius de qualitat que identifiquin els establiments com a espais sense fum com una manera de convidar els negocis a sumar-se al pla antitabac. Tampoc no s'ha acceptat una altra de les al·legacions de la Comunitat perquè les noves càrregues impositives del tabac siguin impostos finalistes que reverteixin en la lluita contra el tabaquisme. El document presentat per les Balears advertia que, d'una altra manera, "s'entendrien com a mesures únicament amb afany de recaptació".

El Govern també reclamava a les seves al·legacions una memòria econòmica i dotació pressupostària necessària per fer front a les diferents activitats que es proposen en el pla, sobretot quant a l'augment d'inspeccions i formació a professionals. Així mateix, instava a abordar conjuntament el consum de cànnabis, per la seva relació amb l'ús de totes dues substàncies i l'inici del consum en l'adolescència. Sí que s'han tingut en compte les consideracions del Govern per treballar en la transformació d'escoles i empreses en entorns saludables per reduir el nombre de joves que s'inicien en el consum de tabac, o per reforçar l'evidència bibliogràfica i científica que avali determinades mesures, citant en particular la d'introduir l'empaquetat genèric.

Accepten l'equiparació fiscal de cigarrets electrònics i vapers

Un altre aspecte sobre el qual posaven l'accent les al·legacions de les Balears era el paper dels vapers i els cigarrets electrònics com a "porta d'entrada" al consum de tabac entre els joves. En aquest sentit, en la reunió d'aquest dimecres s'ha acceptat l'equiparació fiscal i legislativa dels cigarrets electrònics i vapers amb la resta de productes derivats del tabac, segons ha indicat Esteban.

El Govern també sol·licitava més concreció en la definició d'espais privats. "Se'ns ha indicat que es modificarà el terme per 'espais sense fum d'ús públic o col·lectiu'", ha aclarit la directora general de Salut Pública del Govern. També s'ha acceptat una simplificació d'indicadors i delimitació de les competències que han d'assumir el Ministeri i les comunitats autònomes.

La representant del Govern ha expressat la seva queixa per l'"escàs marge de temps" que ha tingut la Comunitat per revisar les al·legacions, ja que el Ministeri va remetre el document per al seu examen aquest mateix dimarts a les 20 hores. "És un document complex que necessita una revisió acurada", ha raonat Esteban, que creu que la reunió ha estat "tensa" per aquest motiu.

stats