Societat 12/03/2021

Salut no ha detectat efectes adversos greus en 5.300 vacunes del lot paralitzat a Àustria

Les Balears varen rebre el fàrmac d'AstraZeneca el 12 de febrer i varen distribuir 4.400 vaccins a Mallorca, 400 a Menorca i 700 a Eivissa

2 min
La vacuna d'AstraZeneca.

PalmaEl Servei de Salut ha administrat 5.300 vacunes del lot d'AstraZeneca paralitzat a Àustria -l'ABV5300- i no ha detectat cap reacció adversa greu ni relacionada amb la trombosi. Segons fonts de l'IB-Salut, el lot va arribar a les Balears el 12 de febrer i es va distribuir a totes les Illes. Se'n varen posar 4.400 vaccins a Mallorca, 400 a Menorca i 700 a Eivissa. Cal recordar que diumenge passat Àustria va deixar d'administrar les vacunes d'Oxford/AstraZeneca del lot ABV5300, mentre s'investiga una mort per trastorns de coagulació i una malaltia per embòlia pulmonar. 

La decisió ha generat una reacció en cadena a diversos països de la Unió Europea. Dinamarca va anunciar dijous que en suspenia temporalment l'administració per haver-se registrat "greus casos de trombes" en persones que l'havien rebuda, Noruega ha fet el mateix anunci de suspensió i Itàlia, també aquest dijous, ha retirat un lot (ABV2856) de vials de la producció de la farmacèutica anglosueca. D'altra banda, la decisió austríaca de suspendre l'administració del lot ABV5300 va provocar que Lituània, Estònia, Luxemburg, Grècia i Letònia també retirassin els vials de la mateixa partida. 

Davant d'aquests fets, l'Agència Espanyola dels Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha defensat que "no hi ha evidències que la vacuna hagi causat aquests esdeveniments" i que, de moment, no s'ha registrat a Espanya cap efecte advers rellevant com els que ha notificat Àustria amb la vacuna d'AstraZeneca. A més, asseguren que els casos de trombosi comunicats després que s'administràs la vacuna no suposen un nombre major del que s'espera en la població general.

Fins ara, s'han detectat 22 casos d'aquests a tota la UE, amb tres milions de persones vacunades. En aquest sentit, l'agència adverteix que durant la campanya "és esperable" que es continuïn trobant casos adversos greus, "en ocasions amb estreta associació temporal amb l'administració de la vacuna", perquè aquesta "no redueix altres problemes de salut diferents dels causats pel covid-19".

Encara que "es considera poc probable", l'AEMPS investiga si existeix algun problema de qualitat amb el lot, que ha estat distribuït a 17 països d'Europa. Espanya el va rebre el 12 de febrer i va distribuir les 228.00 dosis que contenia. L'agència assegura que està fent una "revisió exhaustiva" dels casos d'alteracions de la coagulació notificats amb aquesta vacuna però, al mateix temps, aquest tipus de malalties "no s'han establert com a possibles reaccions adverses d'aquesta vacuna" i tampoc figuren en la fitxa tècnica del medicament.

Per la seva banda, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha declarat: "Estam esperant les conclusions de l'EMA. Vull llançar un missatge de tranquil·litat, que és ben necessari". Darias ha recordat que els "organismes reguladors estan amb la màxima vigilància" sobre les darreres informacions de la vacuna de la farmacèutica anglosueca. Cal remarcar que la comissió de Salut Pública ha decidit aquest dijous ajornar la decisió sobre l'autorització d'administrar la vacuna d'AstraZeneca a les persones d'entre 55 i 65 anys. El Ministeri de Sanitat no decidirà sobre l'ampliació de la franja d'edat, com ja han fet altres països de la Unió Europea, fins que l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) avaluï i es pronunciï sobre els casos de trombosi greus detectats recentment.

L'OMS crida a la calma

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha fet aquest divendres una crida a la calma davant la histèria que està generant el fàrmac d'AstraZeneca. La portaveu de l'OMS, Margaret Harris, ha recordat que ara per ara no existeix cap prova que hi hagi una relació causal entre la vacuna i les trombosis, que és precisament el que s'està investigant, i ha remarcat que els països que han decidit suspendre l'administració d'aquesta vacuna ho han fet "només com a mesura de precaució". 

stats