Societat 10/10/2019

Una de cada quatre persones sofrirà un trastorn mental

El Col·legi de Psicòlegs de les Illes ha incrementat la formació i la informació per prevenir el suïcidi

Maria Fuster
3 min
Una persona  Es lleva la vida         cada quatre dies  a les Balears

PalmaUna de cada quatre persones sofrirà algun trastorn de salut mental al llarg de la seva vida, segons dades de l'Oficina de Salut Mental de les Illes Balears (OSMIB). Aquest organisme ha fet públiques aquestes xifres amb motiu del Dia mundial de la salut mental. Per la seva banda, el Col·legi de Psicòlegs de les Illes (COPIB) ha recordat que enguany han augmentat les formacions i la informació per prevenir el suïcidi.

Entre les formacions del COPIB fetes al llarg del 2019 destaca la dels cossos i forces de seguretat, un dels col·lectius amb taxes més altes de suïcidi. El grup de feina específica del col·legi també ha fet formacions amb altres professionals, sobretot amb els que estan en contacte amb la població que té més risc. Amb l'Ajuntament de Palma s'han posat en marxa dos programes per a la població en general i la població adolescent. Cal recordar que, com vàrem informar des del diari ARA Balears, una persona se suïcida cada quatre dies a les Balears.

A Balears, prop de 185.000 persones han obtingut el diagnòstic d'alguna mena de trastorn de salut mental, 150.000 de les quals resideixen a Mallorca; 15.000, a Menorca, i 20.000, a Eivissa, i Formentera, i unes 5.000 sofreixen un trastorn mental greu, segons ha informat la Conselleria en un comunicat.

Segons estudis recents, un 19,5% dels espanyols presentarà en algun moment de la seva vida alguna malaltia mental, i la xifra és més alta en les dones (22,9%) que en els homes (15,7%).

El coordinador de Salut Mental, Oriol Lafau, ha explicat que l'OSMIB ha impulsat un grup de treball contra l'estigma perquè "no n'hi ha prou amb la informació: cal conèixer, viure i interactuar per entendre", perquè "l'estigma està arrelat en el desconeixement i el desconeixement produeix por, que, alhora, reforça l'estigma".

Activitats amb motiu del Dia de la salut mental

A Mallorca, al polígon de Son Bugadelles de Santa Ponça, la Fundació Deixalles organitza una festa amb música, ball, lectura de relats i berenar. A Manacor, l'entitat 3 Salut Mental organitza una fideuada solidària, un mandala humà, el concert d'Horris Kamoi i un acte homenatge a les víctimes de la torrentada de Sant Llorenç. A l'Hospital Psiquiàtric de Palma hi ha una exposició, es faran 'biblioteques humanes', en què diverses persones relataran les seves experiències, i es representarà una obra de teatre de Gori Artieta. A més, es farà una exhibició de la Policia Muntada de Palma i una mostra de teràpia assistida amb cavalls. A l'Institut Balear per a la Salut Mental de la Infància i l'Adolescència, situat a l'Hospital Universitari Son Espases, s'ha organitzat l'exposició de còmics 'Som molt més que la talla', sobre els trastorns de la conducta alimentària. D'altra banda, 'Menorca contra l'estigma' és el lema de les Jornades de la Salut Mental 2019 en aquesta illa.

Entre els recursos disponibles, la Conselleria de Salut i Consum ha reforçat l'atenció a la salut mental amb la incorporació de més professionals, nous serveis de prevenció i atenció i diversos programes de formació per a treballadors del sector i usuaris. S'ha posat en marxa l'Observatori del Suïcidi i s'ha implantat el programa pilot Temps de Nens, de prevenció primària en els sectors de Tramuntana i Ponent.

Al gener es va obrir l'hospital de dia del sector de Llevant, dotat amb un psiquiatre, una psicòloga, una infermera de salut mental, un terapeuta ocupacional i un monitor de psiquiatria; s'ha implantat el projecte Open Doors de l'Hospital d'Inca contra l'estigma i s'ha posat en funcionament l'atenció a les drogodependències a Formentera i la Unitat de Patologia Dual d'Eivissa.

Demandes del Col·legi de Psicòlegs

El COPIB ha demanat la implicació dels ciutadans i de les institucions relacionades amb la salut pública en la tasca de donar a conèixer com es pot prevenir el suïcidi i la manera adequada d'actuar davant una situació com aquesta. També ha destacat la necessitat de disposar dels recursos i suports suficients que permetin als psicòlegs de les Illes oferir una atenció adequada a les persones amb idees suïcides.

Han reclamat millores en la intervenció en l'àmbit sanitari, sobretot en el servei de psicologia d'atenció primària, perquè els psicòlegs puguin atendre les necessitats immediates dels pacients.

Finalment, han subratllat que s'ha de treballar en la sensibilització ciutadana amb l'objectiu d'eliminar els tabús i destruir falsos mites que existeixen sobre la conducta suïcida.

stats