Societat 10/08/2022

Salut ha facturat 12 milions d'euros a turistes els primers sis mesos de l'any

Alemanya, el Regne Unit i França són els països amb més factures

1 min
L'hospital de Son Espases en una imatge d'arxiu.

PalmaLa Conselleria de Salut ha facturat 12,1 milions d'euros a turistes per l'atenció sanitària els primers sis mesos de l'any, segons les dades del departament de Patricia Gómez. En total, s'han emès 17.207 factures: 11.619 a Mallorca, 2.673 a Eivissa, 1.660 a Menorca i 1.255 a Formentera.

El país amb més facturacions és Alemanya, amb 5.257, per un valor de 4,2 milions d'euros. També superen el milió d'euros el Regne Unit (2.436 factures per 2,1 milions d'euros), França (2315 factures i un total d'1,7 milions d'euros) i Itàlia (3.080 factures per 1,5 milions). En global, s'han atès pacients de més d'una vintena de nacionalitats, la majoria europeus.

Cal tenir en compte que no totes les facturacions es cobren, perquè l'IB-Salut no cobra a les persones que tenen una targeta sanitària europea, sinó que s'emet la factura i després la UE fa la compensació. Les persones de països extracomunitaris sí que han de pagar la despesa (o ho fa l'assegurança que tinguin contractada), a excepció d'aquelles persones que acreditin que no hi poden fer front.

Una empresa per cobrar a l'estranger

Cal recordar que el Servei de Salut té contractat un servei extern per poder cobrar les factures sanitàries als turistes des de l'estranger, tal com va anunciar la Conselleria al maig. La mesura cerca evitar que els turistes se'n vagin de les Illes i deixin sense pagar les despeses derivades d'assistències sanitàries. De fet, l'IB-Salut calcula que, des del 2019 fins enguany, els impagaments superen els set milions d'euros.

stats