Societat 22/11/2022

"S'ofereix a les dones induccions al part sense explicar-ne bé els riscos"

Els hospitals illencs en fan tres vegades més del que recomana l'OMS

2 min
Als països nòrdics és on hi ha més paritat entre les baixes maternals i les paternals.

PalmaEl 30% dels parts a les Illes Balears són induïts; és a dir, no s'espera que la dona es posi de part de manera espontània, sinó que es provoca de manera farmacològica. L'Organització Mundial de la Salut recomana que la taxa sigui del 10% com a màxim; per tant, l'Arxipèlag triplica aquest llindar. Les induccions es fan quan hi ha riscos per a la mare i el nadó si continua la gestació, però usuàries i comares adverteixen que s'està indicant aquest procediment sense motius justificats i això ha disparat les taxes.

"Es donen motius per a la inducció que no estan avalats per l'evidència científica", exposa la comare d'Inma Seguí, que fa feina a l'Hospital d'Inca i també atén naixements a casa. Alguns dels motius en què no estaria justificada una inducció, però que alguns professionals contemplen, és quan el nadó pesa més de quatre quilos, hi ha poc líquid amniòtic o la dona té diabetis gestacional.

A més, Seguí apunta que es proposen induccions "sense explicar-ne bé els riscos". Però n'hi ha. Entre ells, un major risc d'acabar en un part instrumentat (amb ús de fòrceps, ventoses, etc.) o en cesària, més risc de patir una rotura uterina, hemorràgia postpart o episiotomia. "Tot això no s'explica enlloc", denuncia la comare. I afegeix que als consentiments informats que els hospitals fan signar les dones "gairebé diuen que és exactament igual un part induït que un part espontani, només anomenen el fracàs d'inducció i la rotura uterina".

De tot això Seguí en conversarà amb Aina Ramon en la conferència Pandèmia d'induccions: reflexions de dues comares, dins les jornades Xerrem sobre les induccions al part, organitzada per l'associació Naixença i que tindrà lloc a la sala d'actes de l'Hospital d'Inca aquest dijous. La comare assegura que la jornada neix per una demanda d'usuàries i professionals. "Ens han arribat a l'associació moltes peticions de dones i professionals que ens demanen ajuda perquè la situació no és sostenible", assegura.

Més enllà de la setmana 40

Seguí considera que aquestes taxes tan elevades d'induccions es donen sobretot perquè "els protocols estan desactualitzats i a Espanya no es fan revisions ni una formació continuada". "Hi ha bastanta més consciència amb les cesàries, i no arribam als estàndards de l'OMS, però encara no hem pres consciència que la medicalització que comporten les induccions té conseqüències tant per a la mare com per a la criatura", emfatitza.

Un dels motius més freqüents pels quals s'indueixen els parts és per gestació prolongada, és a dir, quan l'embaràs dura més del que tocaria. Tot i que la data probable de part es calcula sobre la setmana 40 de gestació, un part en una d'una dona sana es considera dins de termini fins a la setmana 42 de gestació. Així i tot, molts hospitals ja ofereixen la inducció a la setmana 41.

stats