Societat 03/06/2019

Roca haurà de pagar mig milió d'euros a la vídua d'un treballador afectat per amiant

La justícia diu que la multinacional no va fer res per evitar que els empleats inhalessin amiant

Ara
3 min
El fabricant de sanitaris Roca compra la mexicana Santalia

BarcelonaLa justícia ha condemnat l'empresa de sanitaris Roca a indemnitzar amb 556.206 euros la vídua d'un treballador de la fàbrica de la companyia a Gavà (Baix Llobregat) que va morir el 2017 arran d'una malaltia causada per la inhalació de fibres d'amiant. A la sentència, el magistrat del jutjat social considera "perfectament acreditada" la responsabilitat de Roca en la "malaltia professional" d'aquest operari, que va treballar a la planta entre el 1970 i el 1989.

L'afectat tenia reconeguda des del 1995 una incapacitat permanent absoluta per patir silicosi pulmonar amb severa insuficiència ventilatòria, un diagnòstic que es va ampliar després que es detectés el 2017 que patia un mesotelioma pleural, una patologia adquirida per l'exposició contínua a l'amiant.

L'Institut Nacional de la Seguretat Social va revisar aleshores el seu grau de discapacitat i li va reconèixer la situació de "gran invalidesa derivada d'una malaltia professional", que va ser la causa de la seva mort aquell mateix any. El jutge sosté en el seu escrit que l'informe d'una inspecció de treball realitzada a la fàbrica és "clar i contundent" i assenyala que Roca "no ha fet res per evitar el risc per amiant que existia a l'empresa de Gavà" ni tampoc no "s'ha observat cap mesura preventiva per a la protecció dels treballadors".

El text també recorda, a més, que la víctima no tenia factors de risc greus per contraure la malaltia i tampoc no era fumador. En canvi, recalca que sí que existeixen "múltiples sentències" que "ningú nega" i que afirmen que "a Roca hi havia pols d'amiant que afectava treballadors" i que la companyia no va fer el necessari per evitar-ho.

Per la seva banda, l'empresa havia al·legat que la fàbrica estava dividida en dues parts i que l'exposició a amiant només estava a les aixetes i no als radiadors, per la qual cosa el treballador "mai no va estar exposat" al mineral, segons sostenia. El jutge, però, discrepa de l'empresa i indica per contra que, "a més de les aixetes, Roca era exportadora d'amiant", i infereix que, en qualsevol cas, els representants de la multinacional tampoc no van fer constar anàlisi, plans o informes pericials químics per provar el contrari.

Un nombre indeterminat de víctimes

A més, segons el Col·lectiu Ronda, que defensa la família de la víctima en el cas, Roca va utilitzar amiant a les seves plantes fins al 2004, malgrat que Espanya va prohibir el 2002 fabricar, produir i comercialitzar productes amb aquest material.

Per tot això, el magistrat imposa a Roca una indemnització de 241.308 euros per perjudicis personals; 99.344 euros per danys morals complementaris per perjudicis psicofísics; 155.225 euros per perjudicis morals per la pèrdua de qualitat de vida ocasionada per les seqüeles, i 60.327 euros per perjudicis excepcionals. La suma supera el mig milió d'euros.

La companyia encara pot interposar recurs, però per a l'advocat del Col·lectiu Ronda que ha representat la família, Àlex Tisminetzky, la sentència és un pas més per a la lluita de moltes famílies contra empreses que van utilitzar amiant, com Uralita, Rocalla, Honeywell i l'antiga Macosa (ara Alstom). En aquest cas, segons l'advocat, "la insistència de l'empresa en negar l'evidència, no només afecta el dret de les persones que han estat víctimes de l'amiant, sinó que atempta contra la seguretat dels que encara no ho són però ho poden ser en un futur, ja que un diagnòstic a temps pot salvar vides", apunta Tisminetzky.

"Per la fàbrica de Gavà hi han passat milers de treballadors i la xifra de víctimes pot ser molt elevada", assegura l'advocat, que també inclou en aquest recompte totes les persones extreballadores que han mort a conseqüència de l'amiant sense saber quin era el motiu real o sense haver estat considerats com una malaltia professional "i, per tant, sense que ni ells ni les seves famílies obtinguessin les reparacions econòmiques que els corresponien", afegeix.

stats