Prostitució

Robles, sobre els militars que van sortejar els serveis d'una prostituta: "Han de sortir de l'exèrcit"

La ministra ha remarcat que ja s'està duent a terme una investigació interna per trobar els autors de la rifa

3 min
La ministra de Defensa, Margarita Robles, a Madrid.

BarcelonaLa ministra de Defensa, Margarita Robles, ha anunciat que els militars de la caserna del Bruc responsables del sorteig dels serveis d'una prostituta hauran de ser expulsats de l'exèrcit. Els soldats "han de sortir" de les forces armades, ha dit la ministra en relació amb la notícia que va avançar l'ARA sobre la rifa d'una "dama de companyia" que van fer uns militars a Barcelona. La rifa es va promoure en un grup de WhatsApp del qual formen part una setantena de militars, entre els quals hi ha alguns comandaments (els de més rang eren caporals) i també a través de cartells penjats a la cantina de la caserna. La participació estava oberta a qualsevol soldat que hagués aportat 25 euros per organitzar el sopar de la Puríssima. Al xat es van enviar fotografies de la noia i dels serveis que oferia. "Jo en vull 30 participacions", deia un militar. "Això no val 50 euros", responia un altre. "Jo en vull 50 més, aquell dia follo o follo", comentava un altre dels integrants. "Casos estranys —especificava un dels organitzadors—, que es dirigeixin a mi personalment i se’ls ajusta preu per dia i puta".

Robles ha insistit que el xat a través del qual es vexava la noia era totalment privat i "absolutament al marge" de l'exèrcit de terra, però també ha dit que això no eximia els soldats de responsabilitats. De fet, creu que no poden formar part de la institució perquè aquesta actitud "no es correspon" amb "els valors" de l'exèrcit. La ministra ha fet l'anunci després de visitar unes instal·lacions militars a Madrid. Van ser alguns dels soldats de la caserna del Bruc els que van decidir denunciar públicament el sorteig, per "tenir la consciència tranquil·la" i també per fomentar aquesta mena de denúncies amb l'objectiu de mirar de canviar les forces armades.

Aquest dijous l'exèrcit va obrir una investigació interna per trobar els responsables de l'organització del sorteig i va posar el cas també en mans de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè valorés si podia ser constitutiu de delicte. "Les forces armades espanyoles són contundents i clares: tolerància zero amb qualsevol mena d'abús o d'agressió sexual o fins i tot bromes sobre aquesta matèria, que és absolutament seriosa", ha remarcat Robles, que espera que la Fiscalia prengui "les decisions oportunes". La ministra ha remarcat que amb el resultat de la investigació interna, les persones implicades hauran de ser expulsades de l'exèrcit: "No les volem a les forces armades". Davant els periodistes, la responsable de Defensa ha volgut deixar clar que les converses i actituds que hi havia al xat que va revelar l'ARA eren intolerables: "Els que fan aquestes manifestacions són un descrèdit per a les forces armades i no mereixen ser-hi".

Carrega contra Colau

Robles ha aprofitat la trobada per respondre a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que després que sortís la notícia va demanar un "canvi profund" a l'exèrcit perquè "aquesta mena d'actituds no tenen cabuda en cap institució pública". L'alcaldessa demanava més formació a l'exèrcit i reglaments actualitzats. La ministra ha remarcat que les forces armades espanyoles eren un exemple pel que fa a la seva "formació, professionalitat i eficàcia" i també en matèria de normativa per "combatre l'assetjament sexual". Així, ha llançat un dard a Colau dient que "de vegades és bo tenir coneixement de les coses que es diuen", i l'ha convidat a "conèixer molt més l'exèrcit" abans de criticar-lo.

Qui també va demanar més formació a les forces armades va ser la consellera d'Igualtat de la Generalitat, Tània Verge, que considera que la investigació interna oberta per trobar els responsables de la rifa hauria d'acabar amb una sanció. Aquest divendres, Verge ha celebrat que l'exèrcit hagi decidit investigar els fets, perquè considera que una institució pública –com la de les forces armades– ha d'actuar com un referent i "no pot tolerar aquestes conductes degradants" contra les dones. També ha subratllat el fet que fossin militars de la mateixa caserna del Bruc els que s'atrevissin a fer el pas i denunciar públicament la rifa. "Trencar aquest silenci és fonamental", ha dit la consellera, que aquest divendres ha anunciat la posada en marxa d'un pla d'assessorament i acompanyament jurídic a les persones i entitats defensores de drets humans arran de l'augment d'atacs i amenaces que reben de la ultradreta.

stats