SEGURETAT

Els robatoris a cases i els delictes sexuals es disparen un 20%

El tràfic de drogues també continua augmentant, mentre que els furts i els atracaments davallen
Fotografia d'arxiu d'una operació de la Policia Nacional a Son Gotleu / ISAAC BUJ

Les xifres de criminalitat a les Illes Balears continuen augmentant. Després de l’increment de delictes del 3,7% l’any 2017, durant la primera meitat d’enguany han crescut encara un 1,7% més respecte del mateix període de l’any passat. D’entre els que s’han disparat més destaquen els robatoris a domicilis, amb un 20,7% més i que han arribat als 1.419 casos, i els delictes sexuals, que han augmentat un 20,1%, amb un total de 257 casos. Pel que fa als diferents tipus de delictes sexuals, crida l’atenció l’increment de les agressions sexuals amb penetració, que han crescut un 9,5%, però cal tenir en compte que la xifra és petita i qualsevol canvi en modifica molt el percentatge: s’ha passat de 21 a 23 denúncies.

La pujada dels delictes sexuals no és necessàriament una mala notícia, segons la Policia Nacional, perquè els seus portaveus consideren que “és bastant possible que aquestes xifres siguin només el reflex de l’augment de les denúncies”. Malgrat que els nombres indiquen el contrari, pel cos policial “és molt possible que els delictes hagin disminuït i que les campanyes de conscienciació i prevenció hagin ajudat al fet que les víctimes i el seu entorn lluitin contra un tipus de violència que anys enrere no s’arribava a denunciar”.

El tràfic de drogues també puja a les Illes Balears. Tot i la desarticulació dels grans clans de la droga, com el de la Paca i el del Pablo, entre d’altres, la quantitat de delictes coneguts relacionats amb el narcotràfic han augmentat un 20,7%. Un any més, els furts (amb 11.016 casos) són el delicte que més s’ha comès a l’Arxipèlag al llarg dels sis primers mesos de l’any, però cal destacar, també, que, en relació amb l’any passat, aquests delictes han disminuït un 1,4%. Una altra de les dades a remarcar és la disminució significativa dels robatoris amb violència i intimidació -atracaments-, que són un 8,9% menys en comparació amb els sis primers mesos del 2017.

8,9% Robatoris amb violència

De 584 atracaments durant la primera meitat de l'any passat s'ha passat a 532 aquest 2018

Segons la Policia Nacional, les Balears són la comunitat amb l’índex de criminalitat més alt, però el cos alerta que aquestes xifres del Ministeri no reflecteixen la situació real de la delinqüència a l’Arxipèlag, perquè “per elaborar aquest índex es té en compte només el cens autonòmic, i tots els delictes que cometen els turistes o dels quals són víctimes falsegen els resultats estadístics”. Tot i això, l’augment de la criminalitat a les Illes Balears és un fet objectiu, per molt que la Policia Nacional hagi decidit no valorar les xifres publicades pel Ministeri d’Interior. Fonts de la policia remarquen que “totes les campanyes que es duen a terme des dels cossos de seguretat de l’Estat i des d’altres organitzacions són una gran eina de suport per ajudar a millorar la realitat criminològica de les Illes Balears”.

L’illa que acumula un major nombre de delictes és Mallorca. Entre aquests destaquen l’augment dels delictes d’índole sexual, els robatoris amb força a domicilis, establiments i altres immobles, i el tràfic de drogues. La sostracció de vehicles, en canvi, ha disminuït lleugerament. A Palma s’han incrementat els primers sis mesos de l’any les agressions sexuals amb penetració (40%) i el tràfic de drogues (59,5%).

L’illa més segura de les quatre és Menorca. Malgrat la gran afluència turística que hi ha, especialment durant les festes de Sant Joan, en què l’illa s’omple de gom a gom, l’índex de criminalitat general hi ha davallat un 7%. Entre altres casos, el descens més significatiu és el referent als delictes d’índole sexual (se n’ha registrat una reducció d’un 31% durant els sis primers mesos de l’any) i als delictes relacionats amb el tràfic de drogues, que han disminuït un 40%.

L’índex de criminalitat de les Pitiüses, Eivissa i Formentera, també està condicionat directament pel turisme. Encara que tenen menys població en comparació amb Mallorca i Menorca, el nombre de visitants que reben cada any continua creixent. A Eivissa destaca l’augment del tràfic de drogues (17,6%) i dels delictes sexuals. A Formentera, en canvi, els primers sis mesos de l’any els ha marcat una disminució considerable de la criminalitat. Els furts i el tràfic de drogues han minvat significativament, mentre que els delictes que han pujat han estat els robatoris amb força a domicilis i altres instal·lacions.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF