Societat 19/06/2020

Revetles amb públic assegut i mascareta al cinema: així serà la "nova normalitat" a les Illes

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Pilar Costa, ha anunciat aquest divendres les mesures de seguretat que s'adoptaran a partir de diumenge

Alba Tarragó
4 min
Un dels concerts musicals de la festes.

PalmaMascareta obligatòria als establiments comercials i als esdeveniments culturals i esportius, revetles només amb públic assegut i permís per obrir els locals d'oci nocturn però sense possibilitat de ballar. Aquestes són algunes de les mesures que entraran en vigor a partir de diumenge, 21 de juny, segons ha anunciat la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Pilar Costa, aquest divendres.

Tal com ha fet públic el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), les Illes hauran superat la fase 3 dissabte a mitjanit i l'abandonaran amb la conclusió de l'estat d'alarma. D'aquesta manera, es permet la lliure circulació per tot el territori espanyol dels ciutadans, però amb algunes mesures de seguretat i higiene obligatòries.

A banda d'això, es crearà un òrgan encarregat de modificar-les, adaptar-les i actualitzar-les. El Comitè d'Alerta i Seguiment de la covid-19 a les Balears (Cacoib) serà l'encarregat d'assessorar la presidenta, Francina Armengol, i el Govern de les Illes Balears sobre l'evolució de la malaltia. Estarà integrat per un mínim de cinc membres, que seran persones expertes en l'epidèmia i que hi aportaran una visió des del punt de vista científic i sanitari, però també econòmic i social.

S'intensifica l'ús de mascareta

Una de les principals mesures és la que regula l'ús de la mascareta, que s'estén a partir de diumenge. A banda de ser obligatòria, com fins ara, a l'aire lliure i a qualsevol espai tancat quan no sigui possible mantenir la distància d'un metre i mig, ara l'hauran de fer servir també les persones majors de sis anys en espectacles culturals i esportius a l'interior d'espais tancats i en establiments comercials.

Pel que fa als aforaments, es manté en un màxim del 75% als locals i establiments comercials. D'aquesta condició queden exempts els que comercialitzen productes i béns de primera necessitat, com és el cas de farmàcies, òptiques o bugaderies, entre d'altres.

En el cas de les platges, es reserva la decisió d'establir limitacions als ajuntaments, tant en l'accés com en l'aforament. En qualsevol cas, es considera que la superfície que pot ocupar cada usuari és de quatre metres quadrats i que la distància entre grups, que poden ser d'un màxim de 25 persones, ha de ser d'un metre i mig.

Oci nocturn fins a les dues de la matinada

Quant a les vetles i enterraments, el pla del Govern estableix que el límit de persones permeses és de 70 en espais a l'aire lliure i de 30 en els tancats, mentre que a les noces no es podrà superar el 75% de l'aforament, amb un màxim de 250 persones en espais a l'aire lliure i de 150 en els tancats. Als llocs de culte també es manté l'ús obligatori de mascareta a l'entrada i la sortida i la prohibició d'utilitzar aigua beneïda.

També en matèria d'esdeveniments socials, la consellera Pilar Costa ha explicat que les festes populars, revetles, sopars a la fresca i altres esdeveniments populars es podran celebrar a partir del dia 1 de juliol, sempre que el públic estigui assegut. Així mateix, els establiments d'oci nocturn amb un aforament inferior a les 300 persones (bar-cafeteria, bars de copes, discoteques, cafès concert, clubs de platja, sales de festa, sales de ball o similars) podran tornar a obrir, tot i que amb unes determinades condicions: hauran de tancar a les dues de la matinada com a tard, no es permet el ball a les pistes –on hauran de col·locar taules i cadires si es volen fer servir– i la barra només es podrà fer servir fins a les 10 del vespre.

Restriccions turístiques

Per altra banda, Costa ha especificat que queda prohibida l'obertura de tota mena de locals d'oci nocturn ubicats a determinades zones de Platja de Palma i Magaluf i al West End de Sant Antoni, incloses dins el Decret llei 1/2020 contra el turisme d'excessos. Tot i això, aquests podran obrir les terrasses, amb l'aforament permès legalment i sempre que no se superin les 100 persones assegudes i es respecti la distància interpersonal de seguretat. També podran reprendre l'activitat els bars, cafeteries i restaurants d'aquestes zones, sense superar el 75% de l'aforament en espais interiors.

En matèria d'esports, les mesures del Govern permeten desenvolupar aquesta mena d'activitats en grups de com a màxim 30 persones, garantint el distanciament de com a mínim un metre i mig, amb excepció de persones convivents. A més, es permet la pràctica esportiva individual i de modalitats de parella a les platges de les Balears.

Educació no presencial

Finalment, el Govern estableix la represa de l'educació presencial per al curs que ve de manera preferent. Tot i això, permet excepcions en els casos dels estudis d'Educació Secundària, Batxillerat, Formació Professional, règim especial i educació d'adults, en què es podran plantejar fórmules mixtes que alternin presencialitat i distància. Tot amb les condicions que determini el conseller d'Educació, Universitat i Recerca.

Concretament, l'Executiu balear recull en el pla que als centres de primer cicle d'Educació Infantil les ràtios han de ser d'un màxim de set nadons en les aules per a menors d'un any, nou a les aules d'1 a 2 anys i 14 infants a les aules de 2 a 3 anys. Aquestes dades, però, queden subjectes a possibles modificacions per part de la Conselleria d'Educació.

stats