Societat 07/05/2021

El Govern preveu una desescalada en tres fases

Les terrasses no tindran límit horari a partir de diumenge i els interiors de la restauració podran obrir d’aquí a dues setmanes

3 min
Una de les terrasses de Palma.

PalmaLa presidenta del Govern balear, Francina Armengol, va donar divendres el sus a la desescalada, que serà en tres fases. “És el moment d’obrir”, va declarar després del Consell de Govern extraordinari que aprovà un nou pla de mesures per a les dues properes setmanes. La primera fase de la desescalada comença diumenge 9 de maig, amb l’aixecament de l’estat d’alarma. La segona arribarà el 23 de maig i –15 dies després– el 6 de juny, la tercera. En aquesta darrera, Armengol espera que “tinguem un escenari totalment diferent” de l’actual i haver arribat a “la normalitat”, tot i que ja ha avançat que es mantindrà l’ús de mascaretes i la desinfecció de mans.

Restauració i comerç

Una de les principals novetats a partir de diumenge és que la restauració podrà obrir les terrasses tota la setmana sense límit horari –de 6 h a 22.30 h– i al 100% de la capacitat a totes les Illes. Mentre que Mallorca i Eivissa hauran d’esperar previsiblement dues setmanes més per obrir els interiors dels bars i restaurants, Menorca i Formentera ja poden fer-ho amb un 50%. En qualsevol cas, tant en interiors com en exteriors, les taules han de ser de quatre persones com a màxim i de només dos nuclis dins els locals. A més, a partir d’ara els comerços i grans superfícies poden estar oberts una hora més i tancar a les 22 h, en lloc de les 21 h. La cabuda dels centres comercials es manté en el 100% a tot l’Arxipèlag tret de Mallorca, on és del 50%. 

Oci i esport

Pel que fa als cinemes, queda permès beure-hi i menjar-hi amb una capacitat de fins a un 45%. Així mateix, als teatres, auditoris i sales de concerts es pot ocupar un 50% de l’espai, però s’ha de mantenir una butaca lliure o 1,5 metres de distància si no hi ha seients lliures entre nuclis de convivència. Els centres recreatius per a gent gran, per la seva banda, es mantindran oberts amb un 50% de l’aforament i, a més, podran fer activitats a l’exterior amb 30 persones i amb 15 a l’interior. Quant als esdeveniments esportius, poden tenir un màxim de 500 espectadors en espais oberts, mentre no se superi el 50% de la capacitat, i 200 en el cas dels interiors, amb fins a un 30% de la capacitat. En el cas de les competicions esportives de menors d’àmbit autonòmic o insular, hi poden assistir dues persones acompanyants per participant, amb un màxim del 25% de l’aforament. A més, des d’aquest diumenge l’activitat física a l’aire lliure es pot fer en grups de fins a 15 persones. 

Espais públics

Els parcs infantils i espais d’ús públic es mantenen oberts excepte entre les 21 h i les 6 h, igual que les platges. Per altra banda, els mercats ambulants de més de 21 paradetes queden autoritzats a ocupar el 75% dels llocs habituals o autoritzats, i les que tenen fins a 21, un 100%. També es permeten les atraccions infantils de fira sempre que s’habilitin en grups de màxim tres persones i que hi hagi una distància de 25 metres entre grups d’atraccions. 

Cerimònies i actes

Les vetles, enterraments, noces, batejos i comunions es poden fer a qualsevol espai, públic o privat, i tant a l’aire lliure com en espais tancats. Ara bé, no poden superar les 30 persones en espais exteriors ni les 15 en espais interiors, i la capacitat màxima de l’establiment serà en qualsevol cas del 50%. A banda d’això, es permeten els congressos, seminaris, jornades, conferències i esdeveniments de negoci amb 150 persones com a màxim en espais exteriors i de 100 en interiors –100 en exteriors i 75 en interiors a Mallorca–. Tot i això, el Govern autoritza que en espais tipus auditori els actes poden tenir una assistència de fins a 500 persones, i en els esdeveniments de sanitaris hi poden acudir un màxim de 1.000 participants.

stats