Societat 06/08/2020

Retiren 82 residus de pesca abandonats a les aigües del Parc Nacional de Cabrera

La Fundació Save The Med dirigirà un projecte pioner per reduir l'impactes d'aquests artefactes i cordams que suren a la mar

Ara Balears
2 min
Alguns dels residus recollits per Save The Med.

PalmaL'equip d'investigació de la Fundació Save The Med ha retirat 82 residus de pesca abandonats a les aigües del Parc Nacional de Cabrera en dos mesos, i calcula que actualment hi pot haver fins a 60.000 residus similars a la deriva a la Mediterrània. Aquests artefactes pesquers que queden abandonats surant a la mar són coneguts com a "pesca fantasma" i, a través del projecte Tots per la mar, les Illes seran un laboratori de proves per detectar aquests residus, segons ha informat el Govern en un comunicat.

Es calcula que hi ha 800.000 tones d'artefactes i cordams de pesca perduts o abandonats que afecten la navegació, destrueixen els esculls i causen la mort de centenars de milers de taurons, aus, tortugues i cetacis, segons dades de la xarxa mundial Global Ghost Gear Initiative. A més, la Fundació Palma Aquarium s'ha vist desbordada per l'entrada de tortugues afectades per xarxes de pesca abandonades. En el projecte Tots per la mar hi participen Save The Med, Ports IB –que depèn del Govern– i la Federació de Confraries de Pescadors de les Illes Balears.

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha participat en la presentació de l'acord entre aquestes entitats, que treballaran per minimitzar l'impacte de l'activitat humana en el medi i la recuperació ambiental dels ecosistemes marins. Ports IB posarà a disposició de Save The Med tots els ports que gestiona perquè sempre tinguin lloc d'amarrament i accés a les instal·lacions. A més, als ports hi haurà punts nets per a la nàutica amb servei de recollida de residus pesquers i fems que es trobin a la mar.

En el marc del projecte s'estudiaran els moviments i les interaccions dels residus perillosos que surin a la mar i s'identificaran els focus d'on provenen. A més, paral·lelament, s'estudiarà el transport de tòxics i espècies invasores. La iniciativa Tots per la mar també vol facilitar la participació activa de pescadors i navegants en el rescat de tortugues afectades per residus pesquers abandonats.

stats