Societat 12/12/2021

Les pluges de l'hivern, insuficients per a les reserves hídriques de les Balears

El cabal se situa al 59% i es manté en un escenari de prealerta de sequera

ARA Balears
1 min
Mapa de les unitats de demanda d'aigua a les Illes Balears. En groc, les que es troben en alerta.

Les reserves hídriques de les Illes Balears s'han situat al 59% el mes de novembre. Les pluges intenses registrades les darreres setmanes han permès un increment de dotze punts percentuals respecte del mes anterior. Tot i això, la situació continua sent de prealerta, ja que la xifra és pitjor que la del mateix mes de l'any passat, quan les reserves es trobaven al 61%.

Per illes, la que experimenta un increment major és Mallorca, que passa del 47% al 60%. La segueixen Eivissa, que augmenta del 46% al 52%, i Formentera, que passa del 53% al 56%. Mentrestant, Menorca creix del 51% al 53%.

Respecte de les unitats de demanda, set de les deu es mantenen en un escenari que toca la sequera. En concret, són les d'Eivissa, Palma-Alcúdia, Tramuntana Nord, Tramuntana Sud, el Pla, Artà i Migjorn.

Les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) indiquen que novembre ha estat un mes molt humit quant a precipitacions a les Illes Balears, ja que de mitjana s'hi han acumulat 240,7 l/m2, el triple de l'habitual.

D'aquesta manera, les pluges de novembre han permès revertir el dèficit interanual de precipitacions a totes les Illes. Així, en el conjunt de l'Arxipèlag, la precipitació es troba un 28% per sobre de la mitjana. Per illes, Mallorca està 25 punts per davall i Menorca, 36. Els registres de les Pitiüses es troben 35 punts percentuals per sobre de la mitjana històrica.

Si es manté la tendència a l'alça, és previsible que la reserva del Migjorn abandoni l'escenari de prealerta de sequera el proper mes. La resta necessitaran entre dos i tres mesos més de registres dins la situació de normalitat.

stats