Societat 05/02/2018

La recollida de matèria orgànica ja està implantada a 37 municipis i ha augmentat un 20% a Mallorca

La consellera de Medi Ambient ha presentat les dades del 2017 aquest dilluns

Ara Balears
3 min
SISTEMA INNOVADOR La recollida selectiva mòbil, que es va implantar al començament d’enguany a Palma, ha despertat l’interès d’altres ciutats de l’Estat pel seu sistema innovador i que, segons les dades, fomenta més el reciclatge. El centre històric de Palma n’està sortint guanyant i al 2018 s’hi acabarà d’estendre.

PalmaLa consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, ha presentat aquest dilluns els resultats de la recollida selectiva a Mallorca del 2017, que se situa en un 17,36%, cosa que suposa un augment respecte dels valors de principi de legislatura, quan la xifra era 15,16%.

A més, Espeja ha destacat que no tan sols la recollida selectiva ha augmentat, sinó que la taxa de rebuig ha disminuït un 1% del 2016 al 2017. Tot i que el nombre de tones de rebuig continua augmentant, proporcionalment la ciutadania separa més en origen i hi ha una taxa més elevada de recollida selectiva, cosa que posa de manifest un canvi de tendència positiu. “Cal continuar fent feina per reduir la quantitat de residus que generam. Està molt bé separar i reciclar, però no hem d’oblidar que encara és millor reduir i reutilitzar. El millor residu és el que no es produeix”, ha recordat la consellera.

Per una altra banda, cal destacar els bons resultats de la recollida de matèria orgànica, que ja està implantada a 37 municipis, i que entre 2016 i 2017 ha augmentat un 20% a Mallorca. “Són bones notícies. Aquesta fracció implica un 40% del pes de la bossa de fems, la separació implica directament la reducció de la incineració”, ha afegit Espeja.

La resta de fraccions (vidre, paper i envasos) també continuen augmentant a un ritme de mil tones l'any des del 2014. L'augment més important es va produir en el període del 2015 al 2016, coincidint amb la decisió que els municipis gestionassin directament la recollida. Llavors l'increment va ser de 2.000 tones en un any.

Els millors resultats per municipis

Esporles és el municipi que té una millor taxa de recollida, amb un 74,64%. En segon lloc, hi ha Valldemossa, amb una taxa del 63,45% de recollida selectiva. Cal destacar la important evolució en positiu que ha duit a terme d’ençà que s'implantà la recollida porta a porta a mitjan any 2016, quan s'acabà l'encomana del Consell de Mallorca. Abans, la seva taxa de recollida selectiva només arribava al 14%. El tercer lloc del rànquing l'ocupa la Mancomunitat del Raiguer (Alaró, Binissalem, Búger, Campanet, Consell, Mancor, Santa Maria, Selva i Lloseta), amb una taxa del 61,71%.

D'altra banda, la consellera ha volgut destacar les bones taxes aconseguides per Puigpunyent (60,77%), Bunyola (56,88%), Artà (56,35%) i els municipis que formen part de la Mancomunitat del Pla, amb un 54,64%. Tots aquests municipis que tenen implantant el sistema de recollida porta a porta superen, avui dia, la taxa del 50% que Europa exigeix per al 2020.

Des del Departament de Medi Ambient es va decidir no renovar l'encomana de recollida selectiva que hi havia instaurada i optar per una autogestió dels municipis amb l'ajuda d'un equip tècnic de la institució insular. Les dades de recollida selectiva a la majoria dels municipis han millorat des que es va produir aquest canvi el maig del 2016.

Infraestructures

Aquest canvi de tendència ha fet que el Departament de Medi Ambient impulsàs infraestructures basades en la reducció, la reutilització i el reciclatge. “És necessari que tota la societat camini en aquesta direcció, La ciutadania fa l’esforç de separar en origen i nosaltres hem de fer bé la nostra feina per donar sortida a aquest esforç”, ha dit Sandra Espeja.

Durant el ple d'aquesta setmana, es preveu aprovar la segona fase de la planta de metanització que donarà cabuda a l'augment de la recollida de la fracció orgànica.

A més, l'any passat es varen dur a terme millores importants a la planta de triatge d'envasos lleugers per optimitzar-ne funcionament.

S'ha de recordar que tots els residus que entren a les instal·lacions del Consell de Mallorca a Tirme, a través de la recollida selectiva, ho fan a cost zero. Una mesura més per fomentar la separació en origen.

stats