Societat 27/03/2021

Rebost endreçat, rebost en ordre

Tenir els aliments ben organitzats ens ajudarà a comprar i a menjar millor

4 min
Un rebost ben endreçat

BarcelonaTenir un rebost ben endreçat i adequat a l'espai de què disposem ens pot ajudar a menjar millor, a tenir hàbits més sostenibles i a estalviar. Així doncs, encara que faci una mica de mandra, dedicar un matí o una tarda a fer endreça a la cuina pot comportar una bona recompensa. "Un rebost ben endreçat ens fa estalviar temps, diners i guanyar salut. Ens permet comprar els aliments que ens falten i evitar repeticions", assegura Clara Massons, organitzadora professional d'espais a Una Casa Clara , i afegeix: "Quantes vegades hem anat al supermercat, hem comprat productes que ja teníem i ens hem deixat els que ens calien? Posant ordre també estalviarem diners perquè no deixarem caducar el menjar amagat. A més, estalviarem temps fent la llista de la compra perquè detectarem ràpidament els productes que ens falten, perquè en un rebost ben endreçat veiem els aliments a simple vista. I pel que fa a la salut, una cuina endreçada ens ajudarà a aconseguir l’alimentació que desitgem, perquè ens resultarà més pràctica, relaxant i cuinar-hi serà un plaer". Hi coincideix Alicia Iglesias, organitzadora professional a Orden y Limpieza en Casa: "Tenir el rebost ben ordenat ens fa guanyar temps i salut. No hi ha res millor que posar-se a cuinar i saber per endavant que tens tot el que necessitaràs i que no està caducat".

Un racó de la cuina endreçat

En aquest sentit, Iglesias afirma que per endreçar el rebost el primer que hem de tenir en compte "és agrupar tots els aliments en un mateix espai, i els estris en un altre. Un cop fet això, serà bo anar creant seccions perquè localitzar les coses sigui més senzill". Això ho aconseguirem "afegint safates d'emmagatzematge a les lleixes per poder veure-ho tot de manera senzilla. De quina manera ho plantegem ho haurem de fer en funció de l'espai de què disposem. En qualsevol cas, cal utilitzar pots de vidre per a l'emmagatzematge de farines, llegums secs, cereals ... i que tinguin una capacitat més gran que la de l'envàs que compris de manera habitual. Així evitaràs tenir paquets a mitges al costat del pot i optimitzar l'espai". Per la seva banda, Clara Massons recomana "organitzar el rebost classificant el menjar per tipus d’aliments (llegums, pasta, dolços, brics…) i posar-los prou espaiats per poder-los veure a simple vista. Ens donarà sensació d’ordre comptar amb recipients rectangulars (millor que rodons) per col·locar-hi els aliments agrupats, com safates o cistelles". L'organitzadora d'espais recomana també "tenir el rebost dins un armari i no en prestatges oberts, així com evitar els embalatges originals quan sigui possible, utilitzant pots de vidre o plàstic transparent perquè la imatge del rebost sigui més homogènia i hi hagi menys ball d’etiquetes, lletres, formes i colors". Fruit de la seva experiència, Massons recorda que sovint no ens falta espai, sinó que ens sobren coses.

Compra sostenible, àpats saludables

El moment d'endreçar el rebost pot ser un bon moment per començar a fixar les bases per tenir uns hàbits més sostenibles, optant, per exemple, per la compra a granel. Hi coincideix plenament Alicia Iglesias: "La compra a granel sempre és una magnífica opció i quan tinguis controlat el rebost –tenint en compte les dates de caducitat– evitaràs haver de llençar menjar". Massons afegeix que "una cuina endreçada sempre ens acompanyarà en el canvi d’hàbits". "La compra a granel ens ajuda a estalviar diners i envasos i ens embelleix el rebost si utilitzem pots transparents. Jo, personalment, aprofito els pots de llegums en conserva. Tots de la mateixa mida i amb la tapa negra. Sempre recomano als meus clients aprofitar el que tenim a casa i esperar un temps abans de comprar recipients per organitzar, si és que els necessiten".

I un cop endreçat, com podem mantenir l'ordre? Iglesias ho té clar: "Etiquetant-ho tot, perquè totes les persones que utilitzin el rebost sàpiguen on va cada cosa". Per la seva banda, Massons recorda que "si tenim poc lloc al rebost podem optar per fer compres més petites i més sovint, en lloc de fer compres grans". "També recomano adoptar l’hàbit de desar les coses exactament al seu lloc, i no al marbre de la cuina o sobre la taula pensant que ja ho recollirem després. I acostumar-nos a fer una repassada i recollir cada vespre abans d’anar a dormir, en lloc de fer una endreça gran setmanal".

A més, hem de comprar de manera raonable per mantenir aquest ordre. Alicia Iglesias aposta per practicar el que ella anomena "la llista de la compra inversa". "És a dir, revisa tot el que hi ha al rebost i en funció d'això elabora el menú setmanal, apuntant a la llista de la compra tot el que necessitaràs i no tens". Calara Massons afegeix que "per fer bones compres hem de saber el que tenim a casa. Quan has fet el festival d’endreça compres amb consciència i encert. Val la pena no acceptar coses que no necessitem només perquè són gratis, ni comprar de tot per si de cas". Sembla fàcil, oi?

5 pautes per tenir a punt el rebost

  1. Tria un dia per fer l'endreça. Procura que sigui un dia en el qual disposes de prou temps per començar i acabar, ja que l'ordre i les presses no es porten gaire bé. Considera-ho una inversió, perquè un cop endreçat guanyaràs molt temps. Prepara un espai on poder deixar tots els paquets i pots i aprofita per revisar dates de caducitat. Neteja bé l'espai i eixuga'l correctament.
  2. Fes la llista de la compra. Un cop feta la tria, aprofita per fer llista amb tot allò que acostumes a consumir i amb allò que és indispensable en un rebost, com els cereals, les farines, els llegums, les conserves, les begudes, els cafès i infusions, les espècies, els aperitius, etc. És ideal fer aquesta compra abans d'endreçar l'espai de rebost, perquè així podràs comprovar quant espai necessites realment.
  3. Què fem amb els paquets començats? El primer és decidir si els guardaràs amb l'envàs original o en pots. En el primer cas necessitaràs pinces per tancar-los hermèticament, ara bé, sempre és millor guardar-ho en pots transparents i hermètics, així veuràs sempre què tens de cada cosa. I si els pots són de la mateixa família, encara millor per optimitzar l'espai. Recorda marcar les dates de caducitat amb una etiqueta. Per endreçar llaunes, patés, melmelades i espècies pots afegir un calaix al rebost (si es pot extreure molt millor). Pots fer servir accessoris per a calaixos o divisors per tenir les llaunes ordenades.
  4. Com els posem? El més pràctic és deixar al fons els productes que usis menys sovint i posar davant els que facis servir més sovint. Pots buscar accessoris per endreçar-los, com cistells o suports per duplicar l'espai. Si tens diversos paquets d'un mateix producte, situa el més nou sempre al darrere per agafar sempre els que caduquen abans. Aprofita també l'espai a la porta per col·locar-hi petites bosses o sobres amb pinces perquè no es perdin. A part, fes servir cistells per tenir-hi totes les ampolles i organitza'ls segons el tipus de menjar. Si tens prou espai, pots posar-hi prestatges addicionals per col·locar pots i altres elements amb diferents altures o cistells de clip que s'enganxen al prestatge superior.
  5. Fem llista! Tingues sempre un llapis i un full per fer llista al costat del rebost o a la porta de la nevera. Així pots anotar-hi el que s'acaba i comprar només allò que necessites. Comprar amb llista fa que es faci una despesa més racional, evitant la compra per impuls.

I la nevera?

Mantenir endreçada la nevera també ajuda a mantenir una actitud més sostenible i estalviadora. Una bona inversió pot ser recórrer a cistelles i altres complements per organitzar el que hi tenim, de manera que tot estigui a la vista i no quedin racons, així evitarem llençar menjar o comprar coses que ja tenim. Clara Massons recomanar tractar la nevera com un armari més. Cada prestatge tindrà la seva funció i cada tipus d’aliment ocuparà el seu lloc dins la nevera. "Per exemple, un prestatge pot ser per a tàpers amb menjar cuinat, un altre per a aliments frescos per a les amanides i un altre per als esmorzars. Cada família decidirà el seu ordre, segons la seva alimentació, i cada membre es comprometrà a deixar cada aliment al seu lloc corresponent". Per evitar el malbaratament convé tenir tots els aliments a la vista i veure el fons de la nevera sense haver d’apartar els productes. "Els pots o tàpers transparents ens ajudaran a mantenir l’ordre. Tingueu present que els alts i els quadrats aprofiten millor l’espai", conclou.

stats