Diada de Mallorca
Societat 31/12/2022

La llibertat de Valtònyc protagonitza la primera manifestació de la Diada de Mallorca postpandèmia

Raül Romeva: "Estem defensant projectes compartits des d’un punt de vista democràtic. Avui tocava ser aquí”

2 min
Representants de la plataforma 31D  a la manifestació

PalmaLa llibertat de Valtònyc ha protagonitzat la primera Diada de Mallorca que s'ha fet amb normalitat després de la pandèmia. "Estem defensant projectes compartits des d’un punt de vista democràtic, cultural, lingüístic i social. Avui tocava ser aquí”, ha declarat l'exconseller Raül Romeva, que ha remarcat que "hi ha una història compartida, una llengua i una cultura compartides per part de molts pobles”.

“Això, més que de nacionalisme, va de democràcia, és molt més bàsic. És una cosa bàsicament de principis democràtics”, ha sentenciat, i ha assenyalat que “qualsevol societat democràtica entén que és el poble qui decideix què vol fer”.

D'altra banda, amb motiu de la manifestació convocada aquest divendres, Esquerra Independentista ha fet públic un manifest en el qual denuncia que "sense estructures populars fortes, arrelades i vinculades a la lluita política, no hi haurà transformació social possible”.

En el text, la formació assegura que l’any es tanca amb una crisi generalitzada i que va acompanyada d’un auge del feixisme a escala internacional, així com de l’augment de la violència i l’opressió contra les dones.

Diverses persones durant la manifestació

També afirmen que des del 2008 s'arrossega una crisi estructural, una situació que no ha canviat i que té un impacte directe en les condicions de vida de la classe treballadora, “que no han fet més que empitjorar”. També denuncien l’escenari polític de l’Estat i les postures de les diferents formacions polítiques. “L'estat espanyol no és reformable, ni ho ha estat mai, i l'única sortida per a la classe treballadora de Mallorca, i d'arreu dels Països Catalans, és el trencament amb totes les estructures de dominació”, puntualitzen.

En referència a l'illa, remarquen que amb el final de la pandèmia ha arribat un reforçament “encara major del monocultiu turístic”, i que això ha implicat precarietat social i laboral, la destrucció del territori i la submissió als interessos del capital d’aquest sector. També asseguren que la causa d’això ha estat el Govern autonòmic del PSIB-MÉS-Podem, la seva submissió a Madrid i als interessos del lobby hoteler, que “deixen clar que no són cap alternativa”.

Diverses persones durant la manifestació

A més, s'ha presentat un vídeo en què el raper mallorquí Valtònyc expressa el seu orgull per poder continuar lliure i que continua lluitant per la llibertat d'expressió i resistint la repressió de l'Estat. "Això vol dir guanyar", afirma en el vídeo. "No ho he fet tot sol, no ho hauria aconseguit tot sol, sense vosaltres no hauria estat possible".

Discurs de Valtònyc per a la Diada

“El temps posa les coses en el seu lloc i esper que la lluita per la llibertat d’expressió acabi guanyant els seus espais a les institucions mallorquines i catalanes”, conclou el raper.

stats