Salut

Aconsegueixen fer transparent la pell dels ratolins

La Universitat de Stanford fa servir un colorant alimentari per visualitzar venes i òrgans sense obrir el cos

3 min
Un ratolí de laboratori

BarcelonaLes tècniques mínimament invasives són una de les potes de la medicina del futur. La comunitat científica busca constantment noves eines i mecanismes que redueixin l'impacte dels tractaments i de les intervencions que es fan als pacients, amb l'objectiu d'evitar les seqüeles i afavorir que la seva recuperació sigui més ràpida. Les proves diagnòstiques que no requereixen incisions i les cirurgies robòtiques que es fan amb obertures mil·limètriques són alguns dels exemples de procediments mínimament invasius que hi ha disponibles avui en dia. Ara investigadors de la Universitat de Stanford dels Estats Units han fet un pas més i han desenvolupat una nova tècnica que permet fer transparents els teixits de ratolins vius de forma reversible.

La revista Science publica aquest dijous els resultats de la investigació, que està basada en un colorant alimentari comú anomenat tartrazina. Els investigadors han demostrat per primer cop que una solució aquosa d'aquest material té la capacitat de fer transparent la pell, els músculs i els teixits de ratolins vius de forma reversible. La ciència fa temps que busca la manera de veure-hi a través del teixit biològic, però fins ara els mètodes que s'havien impulsat no tenien tanta capacitat de penetració, tanta resolució o no eren aptes per a animals vius. Per tant, els autors consideren que aquesta troballa és "prometedora per transformar moltes" d'aquestes tècniques d'imatge disponibles.

"Combinem el colorant groc anomenat tartrazina, que és una molècula que absorbeix la major part de la llum, especialment la blava i la ultraviolada, amb la pell, que és un mitjà de dispersió. Per separat, aquestes dues coses bloquegen la major part de la llum que les travessa, però si les juntes, s'aconsegueix la transparència de la pell de ratolí", explica a Efe Zihao Ou, autor principal de l'estudi.

Així doncs, han utilitzat molècules de colorant per transformar l'abdomen opac d'un ratolí viu en un abdomen transparent, cosa que permet la visualització dels vasos sanguinis, els músculs i els òrgans. També van aplicar la tècnica al cuir cabellut del cap d'un ratolí per visualitzar-ne els vasos sanguinis cerebrals, i a la cama per observar-ne els músculs en "alta resolució".

Imatge de l'abans i el després d'aplicar la nova tècnica.

Aplicació en humans

Els investigadors encara no han provat el procés en humans, la pell dels quals és unes deu vegades més gruixuda que la d'un ratolí, perquè encara no tenen clar quina dosi de tint o mètode d'administració serien necessaris. Ara bé, les conclusions suggereixen que aquesta tecnologia aplicada en humans permetria fer més visibles les venes i els teixits, cosa que ajudaria a fer exploracions mèdiques. Els autors també creuen que permetria visualitzar l'estructura, l'activitat i les funcions dels òrgans sense necessitat de fer una extirpació quirúrgica, en línia amb la voluntat d'introduir tècniques que siguin menys invasives. S'evitaria haver de punxar la pell o obrir el cos per manipular músculs, òrgans i vasos sanguinis.

Representació gràfica d’un dels usos que podria tenir la tècnica, aplicada en humans

Per a la investigadora de l'Institut de Recerca Sanitària Gregorio Marañón Maria Victoria Gómez aquesta tècnica aporta avantatges per a l'experimentació preclínica, però, així i tot, adverteix d'algunes "limitacions". En declaracions a Science Media Centre, avisa que es desconeix la toxicitat de la solució, així com els "efectes col·laterals i els efectes a mitjà i llarg termini". S'ha avaluat la quantitat de tartrazina per femta i orina dels ratolins, però l'experta troba a faltar estudis més complets sobre el possible dany que reben els òrgans i sobre la recuperació de la pell, tot i que la transparència és reversible.

stats