Societat 30/11/2021

Quins són els insectes responsables de la transmissió de la 'Xylella'?

Un estudi de la UIB avança en l'objectiu de trobar la cura d'aquesta patologia

ARA Balears
2 min
Adult de Philaenus spumarius, a una olivera.

PalmaUn equip d'investigadors de la UIB ha identificat dues espècies d'insectes -Philaenus spumarius i Neophilaenus campestris-, com els vectors principals a les Illes Balears del bacteri Xylella fastidiosa, un patogen que ha causat una gran mortaldat d'oliveres, ametllers i vinyes, a més d'altres cultius. Aquest descobriment permetrà continuar treballant en el tractament per evitar i tractar aquesta patologia, que actualment no té cap cura.

Segons ha detallat la Universitat de les Illes Balears, a través d'un comunicat, aquest descobriment és el resultat obtingut en el marc del primer estudi que s'ha fet en l'àmbit europeu a gran escala per identificar els insectes vectors de Xylella fastidiosa i aprofundir en la seva bioecologia en una zona afectada.

Els investigadors han esbrinat que les nimfes (no infectives) d'aquests insectes es troben a la coberta vegetal a principi de març, on formen una característica escuma de protecció a les herbes. Passen per cinc estadis nimfals, fins que a final d'abril es comencen a observar els primers adults. A més, les proves han permès demostrar que quan es desseca la coberta vegetal, els adults migren cap als arbres, que és quan es comença el procés d'infecció, ja que s'alimenten d'arbres infectats pel bacteri. Una vegada que han adquirit el bacteri, són infectius durant tota la seva vida adulta. A final de setembre, els insectes tornen a la coberta vegetal per pondre-hi els ous i acabar el cicle vital.

La UIB ha explicat que en el projecte hi han participat el doctor Miguel Ángel Miranda (investigador principal), Júlia López, Sofia Delgado, la doctora Clàudia Paredes i Pau Mercadal, del grup de recerca en Zoologia Aplicada i de la Conservació de la UIB; la doctora Margalida Gomila, el doctor Jordi Lalucat, el doctor Antoni Busquets i Guillem Seguí, del Laboratori de Microbiologia de la UIB; la doctora Katherine Lester i el doctor David Kenyon, del Science and Advice for Scottish Agriculture Department, i el doctor Maurici Ruiz, del Servei d'Informació Geogràfica de la UIB.

stats