Societat 12/04/2023

Si el teu cognom comença per M o P ja no és tan probable que et toqui a una mesa electoral

Per primer cop, l'Ajuntament de Palma farà el sorteig amb mitjans digitals, atès que fins ara es feia de manera analògica

2 min
Imatge de les darreres eleccions, el 26 de maig de 2019.

PalmaLes probabilitats que té qualsevol ciutadà de Palma d'anar a una mesa electoral el proper 28 de maig han canviat respecte dels darrers comicis. Enguany, per primera vegada, el sorteig es farà amb mitjans digitals, atès que fins ara es feia de manera analògica. El nou sistema –segons ha explicat el portaveu del govern municipal, Alberto Jarabo– garanteix "una major aleatorietat entre les persones escollides".

El sorteig entre els 3.897 possibles integrants es farà el proper 2 de maig. El que es farà, ha matisat Jarabo, és sortejar cadascuna de les meses i no fer servir el mateix càlcul per totes, com s'havia fet fins ara. Així, es dona resposta a una petició formulada per la Junta electoral. L'anterior sistema "generava una curiositat: en moltes ocasions, per probabilitat i per percentatge de persones amb una mateixa inicial al seu cognom, solien aparèixer les que tenien cognoms que començaven per M o per P", ha explicat el regidor de Cort.

"Ara, ho hem informatitzat amb un programa i amb una fórmula que permet sortejar els membres elegibles de cada una de les meses", ha detallat. Fins ara, en canvi, "a la sala de plens de l'Ajuntament ficaven dins una bossa 100 bolles que marcaven el percentatge al qual s'havia d'aplicar una fórmula que, de manera genèrica, s'implementava a les meses", ha indicat Jarabo. En total, hi ha 433 meses, amb 9 membres (3 titulars i 2 suplents), repartits en 79 escoles. 

Per altra banda, el portaveu municipal ha informat que la xifra de població en edat electoral a Palma és de 295.025 electors, entre els quals trobem espanyols i estrangers amb dret a vot. Ara bé, es tracta de dades provisionals, atès que fins al pròxim 17 d'abril els ciutadans poden comprovar el cens electoral i presentar-ne al·legacions, en el cas de trobar qualque irregularitat. Per tant, fins a dia 21 d'abril no es disposarà del cens electoral definitiu.

stats