Societat 23/06/2020

Què es pot fer i què no aquesta revetla de Sant Joan?

Aquest 2020, la nit del 23 de juny serà diferent a la d'altres anys: grups de 25 persones com a màxim, platges tancades, no es permetrà fer fogueres...

Ara Balears
3 min
Celebració de la revetla de Sant Joan l'any passat a Palma.

PalmaAquest 23 de juny, dia de la revetla de Sant Joan, serà diferent al d'altres anys. La pandèmia del coronavirus ha fet que s'hagin de modificar, o fins i tot cancel·lar, tot tipus de celebracions, i la festa de Sant Joan no n'ha estat una excepció. Tot i que ja ha acabat l'estat d'alarma, les festes populars encara no estan permeses fins l'1 de juliol amb un màxim de 1.000 persones a exterior i 300 persones a interiors. Enguany, tothom que vulgui gaudir de la revetla ho haurà de fer en un entorn més íntim i d'una manera més atípica.

Grups reduïts

Les aglomeracions que es vivien en anys anteriors durant aquesta festa, aquest 2020 quedaran enfora. Qui vulgui gaudir de la nit de Sant Joan en companyia, només ho podrà fer en grups de 25 persones com a màxim. En aquest sentit, el Govern ha recomanat evitar les trobades multitudinàries alternatives i ha recordat que l'ús de la mascareta és obligatori als espais a l'aire lliure i a qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobi obert al públic sempre que no resulti possible garantir el manteniment de la distància de seguretat d'un metre i mig entre persones.

Què es pot fer si vaig a la platja?

Palma i molts municipis han decidit tancar les platges per evitar les grans aglomeracions. En cas de viure en una zona on es mantinguin obertes, el servei d'emergències recorda que la superfície de la platja a ocupar per cada usuari ha de ser de quatre metres quadrats i que la distància entre grups de persones ha de ser, com a mínim, d'un metre i mig. A més, es prohibeix la instal·lació de tendes de campanya, la utilització de bombones de gas per cuinar i fer fogueres.

Es poden tirar petards?

Els petards estan permesos excepte en aglomeracions de persones. L'Executiu ha recomanat evitar l'ús del gel hidroalcohòlic o altres productes inflamables, ja que són incompatibles amb la pirotècnia, així com la mascareta i els guants, que també són molt inflamables. A més, les autoritats assenyalen que no es poden llançar a menys de 500 metres de zones boscoses ni dins les cases. A terrasses o patis interiors, només es pot fer ús d'aquells que estiguin permesos per llei.

Quins municipis han tancat les seves platges?

Els municipis de les Illes que han confirmat que tancaran aquest dimarts les seves platges són: Palma, Alcúdia, Campos, Calvià, Felanitx, Muro, ses Salines, Eivissa, Capdepera, Llucmajor, Santanyí, Escorca i Sant Llorenç.

En el cas de Palma, l'Ajuntament ha informat que la Policia Local tancarà els accessos a totes les platges des de les 19 h d'aquest dimarts 23 de juny fins a les 10 h de demà. Les mesures afectaran totes les platges i espais costaners de Ciutat, que inclouen les platges de Cala Major, Can Pere Antoni, el Molinar, Ciutat Jardí, Cala Estància, el Peñón, la Platja de Palma –des del balneari 15 fins a l'1–, el Racó de Can Ripoll –antic balneari 0–, la zona del carrer del Vicari Joaquim Fuster, l'espai del Club Nàutic de Cala Nova, la cala del dic de l'Oest, l'espai del litoral situat davant l'Hospital Sant Joan de Déu, el Carnatge i el Coll de'n Bernadet.

Un Sant Joan atípic a Ciutadella

Ciutadella viurà aquest dimarts el seu Sant Joan més atípic. L'Ajuntament va fer oficial la cancel·lació de la festa el passat mes d'abril. El Dia del Be, la nit de Festers, l’entrada del caixer senyor a la plaça del Born, els caragols de Santa Clara, els Jocs del Pla i l'arribada de milers de visitants per gaudir de la celebració tindran enguany un parèntesi.

stats