Societat 15/12/2020

A Catalunya hi ha dos llocs on els illencs es poden fer PCR, a Madrid 13

Estudiants balears que són a Barcelona denuncien les dificultats per fer-se la PCR obligatòria per tornar a l'Arxipèlag

Ara Balears
2 min
A Catalunya hi ha dos llocs on els illencs es poden fer PCR, a Madrid 13

PalmaPolèmica per la concertació de centres per part del Govern balear on els illencs poden fer-se la prova PCR per tornar a l'Arxipèlag. Estudiants illencs que actualment resideixen a Barcelona han denunciat que a Catalunya només tenen a disposició dos centres per fer-se la prova obligatòria (tots dos a Barcelona), mentre que a la Comunitat de Madrid hi ha fins a 13 centres diferents on els illencs poden fer-se la PCR.

A través d'una piulada, una de les afectades per aquesta situació ha titllat de "vergonyosa" la gestió de la pandèmia del Govern balear i ha remarcat que l'Executiu no ha tingut en compte el nombre d'illencs que viuen a Barcelona per dur a terme la concertació dels laboratoris on els illencs poden fer-se la PCR per tornar a l'Arxipèlag. "Barcelona està plena de mallorquins, segurament n'hi ha més que a Madrid", ha sentenciat.

Per la seva banda, la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha reconegut aquest dilluns en roda de premsa el problema i ha assegurat que "mirarem com arreglar-ho perquè certament n'hi ha molt pocs". Ha explicat que l'IB-Salut ha fet un contracte obert "i només s'han presentat aquestes". "Ho seguim mantenint obert i esperam que pugui anar augmentant. Tenim el permís fa molt pocs dies i entra la norma entra en vigor dia 20", ha afegit. D'altra banda, la presidenta ha assegurat que estan negociant amb els hospitals ja contractats perquè ampliïn horaris per poder fer-se la prova diagnòstica.

Cal recordar que l'11 de desembre el Govern balear informà que tots els viatgers peninsulars que arribin als ports i aeroports de les Balears i de les Canàries tindran l'obligació de presentar una PCR negativa. Davant aquesta nova mesura, el Servei de Salut posà a disposició dels residents empadronats a les Illes Balears una xarxa gratuïta de 67 centres concertats repartits per la Península i les illes Canàries.

En aquest sentit, Armengol ha remarcat que la millor opció per als illencs és venir amb la PCR negativa des del lloc d'origen per evitar coes als ports i aeroports, però, al mateix temps, ha assenyalat que "ningú no quedarà sense prova" perquè si arriba el cas que no se la puguin fer al lloc d'origen, poden fer-se el test d'antígens a l'aeroport o una PCR en les properes 72 hores després de l'arribada a les Illes.

Més de 7.000 consultes a l'Infocovid

L'IB-Salut va rebre al llarg de dilluns més de 7.000 cridades al telèfon gratuït Infocovid de ciutadans que volien més informació sobre l'operatiu del Nadal. Segons fonts de l'IB-Salut, la gran majoria de les cridades varen ser d'illencs residents actualment a la Península que demanaven sobre les condicions que han de complir per tornar a l'Arxipèlag per les festes.

stats