Societat 11/12/2020

Els turistes espanyols estaran obligats a presentar una PCR negativa per entrar a les Balears

La mesura entra en vigor el 20 de desembre i afectarà els viatgers de comunitats amb una incidència igual o superior a 150 casos per 100.000 habitants

Maria Llull
3 min
Un passatger a l'aeroport de Palma

PalmaEls turistes peninsulars que arribin als ports i aeroports de les Balears i de les Canàries tindran l'obligació de presentar una PCR negativa a partir del 20 de desembre, segons ha anunciat aquest divendres la presidenta del Govern, Francina Armengol. Aquesta mesura, fruit de l'acord entre les Balears, les Canàries i el govern espanyol, s'aplicarà a les persones procedents de comunitats autònomes amb una incidència igual o superior als 150 casos per cada 100.000 habitants i tindrà en compte tres grups diferents de persones que arribin a les Balears: turistes, visitants per motius justificats i residents que tornin a les Illes. La presidenta ha detallat que, a hores d'ara, la norma s'aplica "a tot el territori espanyol, excepte les Canàries, Ceuta i Múrcia". Les dades de les comunitats autònomes s'agafaran del Ministeri de Sanitat i es revisaran cada 15 dies.

La classificació es farà mitjançant una declaració responsable que tots els passatgers hauran de signar explicant els motius del seu viatge. "Aquesta declaració serà clau per diferenciar-los", ha dit Armengol, qui ha matisat que estan exempts de dur proves d'origen els menors de 0 a 6 anys. Segons ha indicat la presidenta, la intenció és que els controls, que només es posen en marxa per entrar a les Balears i les Canàries, durin fins que acabi l'estat d'alarma, el 9 de maig. De moment, la durada es limita fins al 10 de gener, encara que s'aniran prorrogant mitjançant resolucions.

En el cas dels turistes espanyols que venguin sense una causa justificada, hauran d'arribar amb una prova PCR negativa d'origen –també podrà ser una prova TMA–, feta 72 hores abans d'entrar a les Illes. El procediment serà el mateix que es du a terme ara amb els passatgers internacionals des del 23 de novembre: si venen sense la PCR, seran sancionats –les multes poden ser de fins a 3.000 euros– i se'ls farà un test d'antígens al port o aeroport on arribin. Si aquesta prova és positiva, se'ls posarà en quarantena i se'ls aplicarà el protocol sanitari.

Quant als passatgers amb un motiu justificat –raons sanitàries, laborals, institucionals o legals, educatives, d'assistència a dependents, per fer tràmits amb entitats financeres, judicials o notarials, o altres tràmits inajornables–, se'ls farà una prova d'antígens a ports i aeroports en cas que no duguin cap PCR d'origen i faci més de 72 hores que estan fora de les Balears.

Finalment, els residents que tornin a les Illes tenen tres opcions diferents. En primer lloc, poden fer-se una PCR en origen, la qual serà finançada pel Servei de Salut del Govern. Armengol ha indicat que hi ha 67 centres sanitaris concertats, distribuïts per totes les comunitats autònomes, on es farà una prova gratuïta a les persones que acreditin que són residents a les Balears i el passatge –la llista de centres es pot consultar a la pàgina web de Salut–.

La segona opció és que es facin un test d'antígens en arribar a les Illes. En aquest cas, les autoritats sanitàries determinaran si és oportú fer una PCR en les 48 hores posteriors a l'arribada. Per últim, els residents també podran optar per fer una quarantena de 10 dies a casa. Això sí, n'estaran exempts els que hagin sortit 72 hores o menys abans de la seva tornada, els quals hauran de signar una declaració responsable assegurant que no tenen símptomes compatibles amb el covid-19. També n'estaran exempts els transportistes i les tripulacions dels avions i vaixells, així com els esportistes de competicions federades, que seguiran els protocols de les seves respectives federacions.

El Govern es farà càrrec d'aquests controls a ports i aeroports, segons ha explicat Armengol, qui ha apuntat que es duran a terme "amb contractació pròpia" de personal per exigir que els passatgers entreguin tant la declaració responsable com la prova PCR.

Situació preocupant a Mallorca

Armengol ha comparegut després de reunir-se per videoconferència amb el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, i ha lamentat que "la situació és preocupant i greu, sobretot a Mallorca" –la incidència a 14 dies en aquesta illa ha passat de 226 a 276 casos per cada 100.000 habitants des del 2 de desembre–. "Estam lluny dels 574 casos de l'agost, però cal recordar que vàrem passar de 250 a més de 500 en només dues setmanes", ha explicat. "Ara veim com augmenta l'ocupació de llits covid i de l'UCI a tots els hospitals de Mallorca i com es comença a detectar aquest increment a Menorca", ha afegit.

Sobre la situació de la temporada turística a les Canàries, Armengol ha destacat que el Regne Unit ha aplicat a aquest arxipèlag una quarantena amb una incidència acumulada en 7 dies de 51 casos per 100.000 habitants.

La presidenta ha recordat que "no serà un Nadal normal" i ha insistit que "és el moment de complir" les normes sanitàries". A més, ha assegurat que al Govern "no li tremolarà el pols" en cas que sigui necessari endurir les restriccions. "La nostra obligació és actuar amb la màxima contundència i responsabilitat", ha continuat, a més de tornar a demanar als ciutadans que "respectin les normes" i "limitin al màxim l'activitat social".

stats