Societat 27/02/2018

Incentiven la presentació de projectes amb ajuts d'Europa

Les ajudes dinamitzaran regions concretes de les Illes i impulsaran el turisme i la indústria, lligades a millores mediambientals

Ara Balears
3 min
Mitjançant el sistema d’incentius regionals es fomenta el desenvolupament de les zones menys afavorides.

PalmaLa Direcció General de Fons Europeus, amb el suport del Centre Balears Europa i l'Agència de Turisme de les Illes Balears, ha duit a terme dues jornades informatives a Muro i Capdepera dirigides a emprenedors i a petites, mitjanes i grans empreses del sector turístic de l'Arxipèlag per mostrar-los com accedir als ajuts d'incentius regionals que concedeix l'Administració General de l'Estat. L'any passat es varen organitzar diverses accions informatives a Mallorca i està previst que enguany se'n realitzin sessions a les altres illes dirigides també a incentivar el sector industrial.

Des de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca es va sol·licitar l’organització d’aquestes jornades, que han servit per explicar als assistents els aspectes més rellevants d’aquesta línia de finançament, destinat a la inversió empresarial en activitats del sector turístic amb un gran impacte econòmic i social a les Balears. Així, el Govern posa a l'abast del sector hoteler nous instruments de finançament per realitzar inversions que en millorin la qualitat apostant per la innovació i la sostenibilitat en l’activitat turística.

Mitjançant el sistema d’incentius regionals, es fomenta el desenvolupament de les zones menys afavorides per, d'aquesta manera, promoure la creació i el manteniment de llocs de treball i el desenvolupament i la consolidació de teixit productiu. Està dirigit a les indústries transformadores i de serveis de suport a la producció i al sector turístic: a establiments turístics i instal·lacions complementàries d’oci. Poden ser projectes de creació de nous establiments o creació de llocs de treball, ampliació o modernització. Per accedir a aquestes subvencions a fons perdut, es valoren criteris com la creació de llocs d’ocupació, la tecnologia i la productivitat, factors endògens i el caràcter dinamitzador del projecte.

A les jornades informatives es pot obtenir de primera mà la informació sobre les oportunitats reals de finançament que hi ha amb aquestes ajudes i la tramitació dels projectes que es poden presentar des de les Illes Balears.

La Direcció General de Fons Europeus, amb el suport del Centre Balears Europa, s'encarrega de revisar la documentació i donar suport a les empreses i emprenedors que presenten un expedient de sol·licitud d'ajudes d'Incentius Regionals. Una comissió tècnica en fa una valoració i emet un informe previ a la presentació del projecte per tal que s'adeqüi a la convocatòria. Els projectes han de complir diverses condicions determinades per la normativa europea que les regula, com ara una inversió mínima per part de l'empresa de 900.000 euros; que no s'hagi iniciat la inversió abans del moment de la sol·licitud; un autofinançament mínim del 25% i la viabilitat econòmica, tècnica i financera del projecte. A més, l'ajuda ha de tenir un efecte incentivador.

El 2016, la Unió Europea va aprovar a Espanya projectes que representaven una inversió de 371 milions d'euros i els va atorgar subvencions per un total de 64 milions d'euros.

Gràcies a la bona gestió de la Direcció General de Fons Europeus, les Illes Balears han pogut accedir per primera vegada a aquests incentius. A proposta del Govern, el 2016 es va aprovar el Decret 741/2016, de 30 de desembre, que va modificar l'anterior Decret 318/2015, de 24 d'abril, pel qual es delimita la zona de promoció econòmica de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Es pot consultar el Decret aquí: https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2016-12596

Com ha destacat Félix Pablo, director general de Fons Europeus, “la creació d'una unitat específica per a la gestió d'aquests ajuts al Centre Balears Europa ha suposat un impuls molt important per oferir no només una millor informació als potencials promotors de projectes, sinó també un servei d'assessorament directe i acompanyament durant tot el procés de tramitació”. Això ha possibilitat que el nombre de sol·licituds rebudes hagi augmentat significativament el darrer any, i recentment s’ha aconseguit l'aprovació de la primera subvenció per a un projecte d’un nou establiment hoteler a Menorca per un import que supera els 2,2 milions d'euros.

stats