Societat 30/09/2020

El Govern ajorna quasi tres mesos la prohibició dels plàstics d'un sol ús a les Balears pel covid-19

L'Executiu ha acceptat que la regulació comenci el 20 de març en lloc de l'1 de gener de 2021 a petició dels sectors afectats per la mesura

Ara Balears
2 min
Segons el govern espanyol, els plàstics impacten en la salut i el medi ambient.

PalmaLa prohibició dels plàstics d'un sòl ús a les Balears s'ha ajornat quasi tres mesos i finalment entrarà en vigor el 20 de març de 2021 en lloc de l'1 de gener, perquè el Govern ha acceptat sumar els 78 dies que va durar l'estat d'alarma als terminis previstos en un principi, segons ha explicat la Conselleria de Medi Ambient en un comunicat. La modificació afecta els apartats i articles de la normativa que regulen la venda, la distribució i l'ús de plats, coberts, tassons i safates alimentàries de plàstics d'un sol ús, així com les anelles dels paquets de begudes.

El canvi, té l'aval dels serveis jurídics i es materialitza després que el Parlament hagi aprovat la Llei per a l'impuls de l'activitat econòmica per minvar els efectes de la crisi del coronavirus. La Direcció General de Residus del Govern va incloure l'ajornament en el decret 8/2020, que ha acabat sent una llei, a petició d'associacions dels sectors afectades per la prohibició.

Les peticions varen arribar en ple estat d'alarma argumentant que la suspensió de la lliure circulació de persones i equipaments "afectaven" processos com ara l'adaptació i l'homologació de la maquinària necessària per produir segons estableix la Llei de residus i sòls contaminants balear. La crisi sanitària també va generar grans acumulacions d'estoc i la seva comercialització es podria veure compromesa si no s'ampliassin els terminis previstos per la normativa, cosa que podria produir un perjudici econòmica que se sumaria a l'impacte de la pandèmia, segons ha explicat la Conselleria.

També s'ha tingut en compte que moltes empreses es varen veure obligades a aturar l'activitat completament o varen haver de fer ERTO. Medi Ambient, després de consultar-ho amb els serveis jurídics i les entitats socials que varen assessorar la Conselleria per elaborar la Llei de residus, ha considerat "raonable" l'ajornament.

Cal recordar que la Llei de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, aprovada el 29 de gener de 2019 al Parlament, pretén reduir un 20% els residus generats el 2030. D'entrada, la llei pretén reduir la producció dels residus i potenciar-ne la preparació per a la reutilització i el reciclatge. Així, per exemple, estableix la desaparició dels comerços de les bosses de plàstic d'un sol ús i obliga a substituir les vaixelles de plàstic per altres de compostables. També persegueix evitar la venda de productes que continguin microplàstics o nanoplàstics i les versions no recarregables d'encenedors, maquinetes d’afaitar i cartutxos i tòners d'impressores i fotocopiadores.

stats