Medi Ambient
Societat 19/06/2024

Prohens va anunciar un estudi de càrrega de Cabrera malgrat que el Govern en té un des de fa un any

Els experts recomanen, a un informe de juny de 2023, limitar les visites al parc natural a 300 persones al dia, però l'Executiu les ha duplicat

2 min
La presidenta del Govern, Marga Prohens, va visitar dilluns el Parc Natural Marítim-terrestre de Cabrera.

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, va anunciar dilluns que l'Executiu farà un estudi de la capacitat de càrrega de Cabrera, malgrat que l'anterior Conselleria de Medi Ambient i Territori en va encarregar un que està en poder del Govern des de juny de 2023. La Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Societat d'Història Natural de les Balears (SHNB) varen ser les encarregades d'elaborar aquest document, els autors del qual són la doctora en Geografia i Ciències Ambientals Laura del Valle; el doctor en Biologia Guillem Pons; i el doctor en Geografia Ivan Murray.

Hi ha una altra decisió important del Govern en aquest sentit: el Decret de simplificació administrativa que va aprovar a finals de maig duplica la càrrega de visitants a Cabrera en eliminar les restriccions que s'havien implantat per la pandèmia i retornar a la regulació del 2006. Així, en lloc d'un màxim de 300 visitants al dia, ara hi podran ser a Cabrera 300 persones de manera simultània però en dos torns. És a dir, 600 persones al dia.

De fet, els experts que varen elaborar l'estudi de càrrega de l'any passat, al qual ha tingut accés l'ARA Balears, recomanen precisament que es mantingui la restricció de 300, màxim 350, visitants al dia. També assenyalen que no és convenient incrementar les boies de fondeig i que la capacitat del refugi sigui de 12 places, a causa de "la fràgil situació de l'illa de Cabrera i els limitats recursos –particularment hídrics". "A grans trets, es pot dir que el parc [Cabrera és Parc Natural Maritimoterrestre] funciona com a un espai addicional a l'oferta turística complementària de Mallorca", assenyala l'estudi, a més de criticar que "la principal motivació de la visita al parc, especialment els mesos de temporada turística alta, no són els valors relatius a la conservació de la naturalesa, sinó els relacionats amb el sol i la platja". L'informe assenyala que la depuració de les aigües és "un dels factors crítics en relació amb l'impacte ambiental derivat de l'ús públic del parc".

Pel que fa a les platges, l'estudi de capacitat de càrrega assenyala que "podrien acollir un nombre màxim que se situa entre els 96 i els 144 usuaris". Ara bé, també recorda que "el 57,8% dels navegants i el 83,2% dels visitants col·lectius" van a la platja. "Això voldria dir que, en un dia mitjà del mes d'agost, hi hauria unes 365 persones del transport col·lectiu i unes 257 persones de les embarcacions privades que haurien anat a la platja", assenyala el document, que conclou que "algunes platges rebrien una pressió que estaria per damunt de la seva capacitat d'acollida".

El GOB ha lamentat que al Govern "no li interessa" l'estudi de càrrega que ja té, perquè va "en direcció contrària" a l'augment de visitants a l'illa. L'entitat ecologista ha criticat "l'evident increment de la càrrega sobre Cabrera, realitzat sense cap justificació tècnica". A més, els ecologistes han mostrat la seva "preocupació" per l'anunci d'un nou estudi, que qualifiquen de "maniobra" del Govern després que les conclusions de l'estudi de la UIB i SHNB "no són convenients per a determinats sectors empresarials amb molta capacitat d'influència sobre el Govern actual".

stats