Societat 24/11/2021

Els productors pesquers de Mallorca asseguren que no reben ajudes del Fogaiba des del 2016

Opmallorcamar assegura que el Govern no ha pagat les subvencions que li corresponen

ARA Balears
2 min
Un grup de pescadors treballant.

PalmaOpmallorcamar, comercialitzadora del peix i marisc fresc de l'illa, ha assegurat aquest dimecres que el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (Fogaiba), dependent de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, no ha pagat les subvencions que li corresponen des del 2016. Segons informa Europa Press, l'organització ha explicat que aquestes ajudes, que provenen de fons europeus en un 75% i que cada comunitat pot ampliar fins al 25% restant, s'emmarquen en els plans de producció i comercialització que les organitzacions de productors pesquers han de fer de manera obligatòria tots els anys.

Així, segons exposa Opmallorcamar, són subvencionables fins a un 50% les nòmines del personal, la formació de treballadors, la promoció de productes o la participació en organismes pesquers, entre d'altres. Segons ha explicat el president de l'entitat pesquera, Pedro Mercant, tots els plans de producció i comercialització de l'organització que presideix estan aprovats per la Direcció General de Pesca, però encara no s'han abonat. "Som l'única comunitat d'Espanya que no ha rebut ni un euro del que ens correspon. Estam parlant de més de 200.000 euros, que correspon a tres exercicis, del 2016 al 2018", ha dit Mercant.

A principi d'aquest mes de novembre, representants d'Opmallorcamar i del Fogaiba es varen reunir per intentar arribar a un acord, però "va ser una trobada infructuosa". "La normativa sobre quins aspectes són subvencionables, en quina forma i de quina manera ho marca Europa i l'Estat i així està publicat en el BOE. Des del Fogaiba no se'ns dona cap criteri al qual cenyir-nos, sinó que es tracta d'una decisió arbitrària i subjectiva", ha assenyalat Mercant.

A més, ha recordat que el govern espanyol ja ha transferit enguany a l'Executiu balear 400.000 euros per a les organitzacions de productors pesquers i que l'única que hi ha a l'Arxipèlag és Opmallorcamar. "A pesar que durant la pandèmia no vàrem aturar en cap moment pel fet de ser un servei essencial, les autoritats es continuen oblidant del sector primari. Mostren una sensibilitat zero cap a la pesca", ha conclòs Mercant.

stats