Societat 10/07/2021

Com es poden prevenir els cops de calor en els animals?

Baldea denuncia que hi ha ovelles i cavalls sense ombra ni aigua suficients

ARA Balears
1 min
Els gossos són l'animal domèstic que pitjor suporta la calor extrema

PalmaLes Illes Balears arribaran aquests dies als 40 graus i els animals necessiten, també, protecció davant l'onada de calor. La Plataforma Balear per a la Defensa dels Animals (Baldea) ha recordat en un comunicat que tant els animals d'abast com els de companyia necessiten una ombra fresca i aigua en abundància, "perquè existeix un elevat risc que pateixin un cop de calor".

Alguns animals són especialment vulnerables a aquestes situacions, com és el cas dels cans i els moixos. "No transpiren en tota la seva superfície corporal i, per tant, els costa més mantenir la temperatura del cos", assenyalen des de la plataforma.

Com es pot veure que l'animal pateix un cop de calor? Alguns dels símptomes són que no vol moure's, respira amb dificultat i aviat, incrementa el ritme cardíac, té les genives blavoses, tremola i trontolla, i vomita. En aquests casos, s'ha de portar l'animal al veterinari immediatament i durant el trajecte mirar d'abaixar la temperatura a poc a poc, humectant-li el coll i el cap amb pedaços banyats, un polvoritzador o un ventilador. Mai s'han d'emprar tovalloles humides.

Denúncies

Baldea assegura que cada any, quan hi ha una onada de calor, reben queixes perquè hi ha ovelles i cavalls a l'illa que no tenen aigua suficient, i recorden que aquest és un cas de maltractament animal que es pot denunciar.

En el cas de les ovelles, poden necessitar fins a quatre litres d'aigua diaris, i els cavalls, entre 25 i 50 litres al dia, depenent de la temperatura i del tipus de menjar que ingereixen. Quant al menjar, un cavall necessita un 2,5% del seu pes en farratge i cereals com a aliment.

stats