Societat 29/03/2021

El professor de la UIB Pau de Vílchez, guardonat amb un premi a la millor tesi en dret ambiental

L'investigador mallorquí ha analitzat com els estats tenen l'obligació d'actuar contra la crisi climàtica

ARA Balears
2 min
El doctor i professor de la Facultat de Dret de la UIB Pau de Vílchez.

El doctor i professor de la Facultat de Dret de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Pau de Vílchez ha estat guardonat amb el premi Josep Miquel Prats Canut a la millor tesi doctoral en dret ambiental 2020, que atorga el Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona. El treball està centrat en l'obligació dels estats a actuar contra la crisi climàtica, i l'acadèmic ha fet un estudi comparat de gairebé una vintena de casos d'arreu del món on persones i ONG han denunciat els seus governs per no fer res contra la crisi climàtica, segons ha explicat la UIB en un comunicat.

L'obligació que tenen els estats és deguda a la interacció de diverses normes que han subscrit la majoria de països, com ara el respecte dels drets humans, els principis de dret ambiental i tractats internacionals sobre el clima com l'Acord de París de 2015. Segons De Vílchez, és molt significatiu que cada vegada més tribunals condemnin els seus governs perquè no fan prou per lluitar contra l'escalfament global.

"Si hem assumit que les empreses poden ser considerades com a persones jurídiques per defensar-ne els interessos privats, els ecosistemes naturals també poden gaudir d'aquests drets per conservar uns béns que són comunitaris", va explicar ara fa poc més d'un any a l'ARA Balears el professor, que també és president del Comitè d’Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic de les Illes Balears i subdirector del Laboratori Interdisciplinari sobre el Canvi Climàtic (LINCC) de la UIB.

De Vílchez va defensar la seva tesi l'octubre de l'any passat amb el títol Domestic climate litigation: an empirical approach to the international obligation of states to tackle climate change, que va dirigir la catedràtica de la UIB María Rosario Huesa Vinaixa i que va obtenir la puntuació de cum laude.

La finalitat de la convocatòria de la VI edició del premi Josep Miquel Prats Canut a la millor tesi doctoral en dret ambiental 2020 és distingir i premiar els autors per la generació de coneixement en la disciplina del dret ambiental des de la perspectiva d’anàlisi de l’ordenament jurídic internacional, europeu, espanyol, autonòmic i local.

stats