Societat 11/03/2020

El PP valora positivament la sentència que obliga a protegir el monument de la Feixina

El Partit Socialista, MÉS i Podem donen suport al Consell de Mallorca en la decisió de recórrer-la

Ara Balears
2 min
El polèmic monòlit està ubicat al barri de Santa Catalina, a Palma.

PalmaEl portaveu del Partit Popular al Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha valorat positivament la sentència dictada per un jutjat de Palma que obliga a catalogar el monument de la Feixina i, per tant, n'evita l'enderrocament. L'executiu insular, però, va anunciar aquest dimarts que la recorrerà.

Segons Galmés, la sentència destaca "el valor tècnic, artístic i històric" del monòlit. En aquest sentit, demanen a Cladera que, abans de recórrer-la, "escolti els tècnics". El Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Palma va estimar aquest dimarts un recurs presentat per l'Associació de Veïns i Amics de Santa Catalina per impugnar la resolució del ple del Consell de Mallorca del 18 de juliol del 2017, que denegava la condició de Bé Catalogat per al monòlit de la Feixina.

Per part seva, el portaveu del Partit Socialista al Consell, Andreu Alcover, ha indicat que "estudiarà la sentència" i que, de moment, es decanten per recórrer-la. A més, la formació ha declarat que "la voluntat política del Consell era inequívoca". En nom de Podem, Magdalena Gelabert s'ha mostrat també "a favor de recórrer-la", atès que el monòlit "és un símbol feixista".

De la mateixa manera que ho va anunciar dimarts el coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, el portaveu al Consell, Guillem Balboa, ha recordat que el partit dona suport al Consell. "És un monument que ha servit i serveix per enaltir el feixisme i no té cabuda dins un projecte de societat democràtica", ha subratllat Balboa, qui ha afegit que "la sentència valora la significació del creuer Baleares, però obvia que s'havia aixecat contra un govern democràtic".

Ensenyat: "Els jutges han de fer justícia, no política"

Al Parlament, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha subratllat que va ser durant el seu mandat quan es va proposar la no-catalogació de la Feixina com a monument protegit. Per això, considera que el fet que "el jutjat n'hagi ordenat la catalogació és una erosió a l'administració competent en la protecció del patrimoni, que és el Consell".

En aquest punt, ha afegit que "els jutges han de fer justícia, i no política", i que "no s'ha tingut en compte la càrrega simbòlica" d'aquest element, que "és motiu d'enderrocament". L'episodi històric que va marcar el creuer Baleares "ens hauria de fer sentir avergonyits", ha conclòs.

stats