Un jutjat sentencia que el Consell de Mallorca ha de catalogar el monòlit de la Feixina i n'evita l'esbucament

L'executiu insular ha anunciat que hi recorrerà en contra davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears

El jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Palma ha estimat aquest dimarts un recurs presentat per l'Associació de Veïns i Amics de Santa Catalina per impugnar la resolució del ple del Consell de Mallorca del 18 de juliol del 2017 que denegava la condició de Bé Catalogat per al monòlit de la Feixina. Amb la seva sentència, obliga l'executiu insular a catalogar-lo i n'evita així l'esbucament.

Tot i això, el Consell de Mallorca ha anunciat que recorrerà contra la sentència davant de la Sala del Contenciós Administratiu corresponent del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. Ho farà, segons informa, "en coherència amb la decisió de no catalogar la Feixina, presa d'acord amb els informes tècnics del cos de funcionaris de Patrimoni del Consell". Aquests varen ser "formulats des del rigor i el coneixement tècnic, històric i arquitectònic de la matèria", argumenten.

Cort i MÉS rebutgen la sentència

Per la seva banda, l'Ajuntament de Palma ha manifestat "respecte" cap a la decisió judicial, tot i que no "comparteix" els motius eximits pel jutge, que considera provat el valor arquitectònic històric i artístic del monument. A més, assenyalen que la sentència l'exclou com a element que vulnera la Llei de memòria històrica. El Consistori ha aprofitat per defensar la demolició el monòlit, que qualifiquen de "vestigi de propaganda franquista", i es manté a l'espera del recurs anunciat pel Consell de Mallorca.

"Els monuments feixistes no tenen cabuda a la ciutat", ha defensat el coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, qui dona suport a la decisió del Consell de Mallorca de recórrer contra la sentència. El regidor de Cultura i Benestar Social de l'Ajuntament de Palma ha assegurat que la resolució del jutjat "no s'entén des d'un punt de vista de la memòria democràtica".

En aquest sentit, la consellera de Cultura i Patrimoni, Bel Busquets, ha recordat que la mesura que va prendre l'executiu insular està avalada "per una sèrie d'informes" que asseguren que "la Feixina no té valor per ser un Bé Catalogat". La dirigent ecosobiranista ha lamentat que "la sentència entri en valoracions ideològiques" sobre el creuer  Baleares, al qual el monòlit ret homenatge.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF