TOCAR TERRA

La porcella i la gastronomia de les Balears

Augmenta la demanda d’aquest producte tradicional de la nostra ramaderia, que ara, amb les festes de Nadal, es converteix en un referent gastronòmic de primer ordre

Mateu Morro
11/12/2015

Consell Regulador de l’Oli

Cal continuar avançant per elaborar un oli de primer nivell

Després del procés electoral, s’ha constituït el nou Consell Regulador de la Denominació d’Origen Oli de Mallorca, integrat pels representants dels agricultors olivarers, tafones i plantes envasadores i comercialitzadores. El nou president de l’organisme serà Sebastià Solivellas Salvà, elaborador i envasador d’oli en el municipi d’Alcúdia. És indiscutible l’enorme avenç dels olis mallorquins en els darrers anys, en quantitat i qualitat, i és aquesta trajectòria de millora i consolidació la que obliga el Consell Regulador a no abaixar la guàrdia. S’ha fet molt, però encara hi ha molt per fer. S’ha de continuar avançant en l’elaboració d’un oli de primer nivell i en la recuperació de les varietats tradicionals, sobretot de l’oliva mallorquina, que puguin aportar elements de diferenciació i originalitat als nostres olis.

Cargando
No hay anuncios

Agromart obre nova botiga

És a Marratxí, perquè també vol ser a prop de la zona de Ciutat

Cargando
No hay anuncios

L’empresa de producció i comercialització hortícola Agromart, de Porreres, la setmana passada va obrir una nova botiga a sa Cabaneta (Marratxí). Aquesta empresa hortofructícola, que en origen sols estava especialitzada en la producció, està constituint una densa cadena de botigues de venda minorista arreu de Mallorca i amb aquesta nova inauguració ja seran vuit els establiments oberts. Agromart vol atendre els veïns de sa Cabaneta i Marratxí, però també vol tenir un punt de venda proper a la gent de la zona de Ciutat. La clau de l’èxit d’Agromart és la frescor i qualitat dels seus productes, fruites, verdures i hortalisses, que en bona part són produïts per ells mateixos. L’atenció posada a fer la feina ben feta al camp fa possible una elevada qualitat del producte fresc i de temporada.

La porcella de les Balears

Cargando
No hay anuncios

En puja la demanda i, per Nadal, es converteix en un referent

La porcella balear fa front a la campanya de Nadal en un moment de mercat positiu. Augmenta la demanda d’aquest producte tradicional de la nostra ramaderia, que ara, amb les festes de Nadal, es converteix en un referent gastronòmic de primer ordre. Els productors locals han anat treballant durant anys per tal de poder oferir un producte de qualitat garantida, resultat d’un maneig adequat i una alimentació basada en productes naturals, que assegura una producció diferenciada i que, gràcies al porc negre de les Balears, pot basar-se també en un component genètic singular i valuós. Tant la porcella de porc negre com la porcella selecta del país són un aliment de primera qualitat que no pot deixar el seu lloc de prestigi en la nostra millor gastronomia, tant en la més tradicional com en la més innovadora. Per això és important aconseguir identificar i etiquetar els productes locals, per tal d’evitar que no ens donin gat per llebre.

Cargando
No hay anuncios

Els vins de Menorca

A l’illa tenen excepcionals condicions de sòl i de clima

Cargando
No hay anuncios

Els vins de Menorca, dotats també d’una personalitat molt remarcable, determinada tant per les varietats de raïm conrades com per les excepcionals condicions dels sòls i el clima, van avançant i guanyant l’espai que els correspon. L’obtenció de la identificació Vins de la Terra de Menorca, l’any 2002, va representar una bona empenta, que en els darrers anys no ha cessat de fructificar, en el marc d’una pagesia viva i a la vegada necessitada de diversificació, com és la menorquina. Ara, la superfície de vinyet es mou sobre les 50 hectàrees i la producció emparada per la identificació geogràfica, segons les dades del Govern balear, és d’uns 1.196 hectolitres produïts i uns 887 hectolitres comercialitzats, la major part en el mercat de les Balears. Els cellers elaboradors són 7 o 8, però Menorca ha estat i és una terra de bons vins i la retrobada amb aquesta tradició vitícola pot oferir bones expectatives de futur al sector.

Llegums locals i ecològics

S’ha fet molt bona feina per recuperar tot aquest patrimoni

Comença a ser possible l’adquisició en els mercats pagesos de les Balears de llegums de producció local i ecològica, amb una interessant presència de varietats locals d’antic prestigi a les nostres illes, com són els ciurons, llenties, guixes, faves, mongeta de confit, fesol fava de Sóller... L’Associació de Varietats Locals de les Illes Balears ha fet molt bona feina per a recuperar tot aquest patrimoni de varietats. En el seu catàleg d’hivern 2015-2016, de llavors autòctones, recull la fava mallorquina, recollida a Son Macià, i la fava negra, recollida a Artà. El consum de llegums és molt aconsellable per tal de millorar la dieta i per tal de fomentar la diversitat de cultius, i si es pot basar en aquestes varietats locals feliçment recuperades de l’oblit o la desaparició, molt millor.