Seguretat

Polèmica per l'acord entre Desokupa i un sindicat de la policia espanyola

El ministeri de l'Interior estudia impugnar el conveni i Sumar demana la il·legalització de l'empresa

3 min
El líder de Desokupa Dani Esteve

BarcelonaL'empresa Desokupa és coneguda per practicar desallotjaments al marge de les ordres judicials mitjançant tècniques intimidatòries i també violentes. Sense anar més lluny, a la seva pàgina web es defineixen com la "millor opció contra okupes i inquilins problemàtics". Aquest dilluns l'empresa ha tornat al centre del debat mediàtic i polític a causa del polèmic acord firmat amb el Sindicat Unificat de Policia (SUP) per formar 30.000 agents de la Policia Nacional. "És un curs de formació policial complementari, no hi ha més misteri", explica a l'ARA el portaveu del SUP, Jacobo Rodríguez. "S'està perdent el respecte a l'autoritat, els carrers estan molt malament", afegeix. En la mateixa línia es va expressar aquest diumenge la secretària general del SUP, Mónica Gracia, després d'anunciar l'acord: "Els companys estan més en risc i amb això volem que se sentin més segurs", va valorar.

Des d'un inici, tant el sindicat policial com Desokupa han deixat clar que es tracta d'oferir una formació "extracurricular" als seus afiliats, amb cursos que volen "complementar i reforçar" –i no substituir– la "molt bona" formació dels agents. A més, des del SUP matisen que l'acord s'ha firmat amb "Club Desokupa", el qual desenvolupa una activitat que no té res a veure amb la desocupació d'habitatges. Tot i això, la cara visible i el propietari de les dues companyies és Daniel Esteve, i el logotip també és el mateix. "El seu CEO no oferirà la formació. Pot tenir opinions que agradin més o menys, però nosaltres treballem amb totes les persones", defensa Rodríguez. "A més, nosaltres només som un nexe d'unió", insisteix el portaveu.

En aquest sentit, el sindicat ha assegurat que cap dels treballadors de Desokupa, una empresa sovint vinculada a l'extrema dreta, seran els encarregats d'impartir la formació als afiliats al sindicat policial, sinó que seran policies, guàrdies civils i ertzaines en actiu i titulats en diverses tècniques de defensa policial. Segons detallen, la formació estarà centrada en tècniques que respectin els principis de congruència, proporcionalitat i oportunitat en l'ús de la força. "Ens fixem en el contingut del curs, no en el qui. Hi ha pluralisme polític, i tothom pot tenir opinions", argumenta el portaveu del SUP. "Si algú d'esquerres ens hagués presentat un programa ambiciós de formació, també ho hauríem considerat", puntualitza.

Interior estudia un expedient

L'acord no ha trigat a desfermar la polèmica en l'esfera política i el ministeri d'Interior ja ha anunciat que estudia si obre un expedient i impugna el conveni. A més, fonts del departament que dirigeix Fernando Grande-Marlaska han assegurat que es tracta de cursos no homologables que "no compten amb cap suport per part de la Direcció General de la Policia (DGP)", i han aclarit que els encarregats d'impartir la formació de la policia són la Divisió de Formació i Perfeccionament i el Centre Universitari. Ara bé, tant des de SUP com el mateix Esteve afirmen que el curs seria "homologat". "L'objectiu no és que la Divisió reconegui el curs, sinó formar els agents. Però és un acte reglat, i si compleix els requisits que indica el BOE amb relació a la formació oficial, s'haurà de complir, i recorrerem a la via jurídica", diu Rodríguez.

Sumar tampoc ha trigat a pronunciar-se, i aquest dilluns ha demanat la il·legalització de l'empresa Desokupa. La formació política, que qualifica el Club de "grup violent" i assenyala que ha estat denunciat "per realitzar afirmacions xenòfobes, feixistes, organitzar-se paramilitarment i actuar vulnerant la legislació vigent i els drets humans", ha considerat que hauria de ser il·legalitzat en virtut de l'article 22 de la Constitució. Aquest article recull el dret a l'associació i incideix que són il·legals aquelles agrupacions que "persegueixin fins o utilitzin mitjans tipificats com a delicte" i que siguin "secretes" o "de caràcter paramilitar", de què acusen Desokupa.

El grup d'ERC al Congrés ha anat un pas més enllà i aquest dilluns ha demanat la compareixença al Congrés del ministre de l'Interior per explicar la posició del govern davant de l'acord. "Per a nosaltres la política queda al marge", assegura Rodríguez sobre això.

Els altres sindicats es distancien

Els sindicats policials també s'han distanciat d'aquest conveni. El sindicat Justícia Policial (Jupol) ha publicat un comunicat on defensa apostar per una formació impartida per policies: "Apostem i lluitem per més formació, que sigui contínua, descentralitzada, que arribi a tots els policies, que es pugui afegir a l'expedient i sigui baremable". A més, tampoc consideren que la formació del Club Desokupa cobreixi "les necessitats reals en defensa personal policial". Els sindicats Confederació Espanyola de Policia (CEP) i Agrupació Reformista de Policies (ARP) també s'han desmarcat de l'acord, i han confirmat el paper de la Divisió de Formació i Perfeccionament en matèria d'instrucció dels agents.

Qui és Desokupa?

L'empresa Desokupa la va crear el 2016 Daniel Esteve i ha estat sempre al centre de la polèmica per les seves tècniques intimidatòries i també violentes per fer fora okupes. Al llarg dels anys, Desokupa ha deixat de ser una simple empresa a qui poden acudir els propietaris, ja que també ha tingut presència política amb vincles amb l'extrema dreta (Esteve ha gravat més d'un vídeo amb Santiago Abascal, líder de Vox) i també social: han arribat a convocar manifestacions amb centenars de persones (com la de Barcelona contra les cases ocupades de La Ruïna i El Kubo). Aquesta protesta va ser un bany de masses per a Esteve, a qui tothom demanava fotos constantment.

stats