Inundacions i arbres caiguts, els efectes de la tempesta a Mallorca

De moment ja s'han registrat 185 incidents a les Illes Balears, tot i que l'Aemet ha abaixat l'alerta de vermella a taronja i assegura que "el pitjor ja ha passat"

El servei d'Emergències de les Balears ha registrat un total de 185 incidents a les Illes, entre els quals destaquen inundacions de la via pública i locals en plantes baixes, i arbres caiguts. Segons informen, no hi ha hagut cap dany personal. Després d'elevar l'alerta a vermella a la zona del Llevant de Mallorca fins a les 15 hores, l'Agència Estatal de Meteorologia ha tornat a baixar a taronja el risc de precipitacions en aquesta zona i ha assegurat que "el pitjor ja ha passat". La resta d'àrees que continuen en alerta taronja per acumulacions de 50 litres per metre quadrat en una hora són l'interior, el nord, nord-est, Tramuntana, sud i Llevant. 

Els ruixats han passat també per Menorca, on el màxim registrat ha estat de 8,4 litres per metre quadrat en una hora a la Mola de Maó, "molt menys del que s'esperava", apunten. L'avís taronja es preveu desactivar aquest dimarts a la mitjanit tant a Menorca com a Mallorca, i a les 21 hores a Eivissa. El dimecres al matí "passaran a estar en alerta groga i cap a l'horabaixa deixarà d'haver-hi avisos", assenyala l'Aemet.

El Bombers de Mallorca informen que estan actuant "des de 5 parcs, amb 11 vehicles i 24 bombers a diferents indrets del Llevant de Mallorca, fent extraccions d'aigua i retirant arbres"; asseguren que fan feina "de manera coordinada amb tots els serveis d'emergències". Des de l'112 han anunciat que el pla Inunbal no s'ha hagut d'activar, "atès que no s'ha registrat pluja tan localitzada com la que va caure a Sant Llorenç, per exemple". Els operaris esperen que "l'aigua acumulada que ha provocat inundacions com la de Cala d'Or sigui absorbida pel clavegueram".

Santanyí ha estat el punt de les Balears on més ha plogut, amb 96,8 litres per metre quadrat en una hora. L'Aemet ha reconegut que aquest fenomen ha escapat de les previsions, ja que "s'esperava que hi caiguessin 60 litres per metre quadrat". Al municipi el segueix l'aeroport d'Eivissa, on s'han registrat 41 litres per metre quadrat en 50 minuts i 58 al llarg de tot el dia. Per la seva banda, a Campos es calcula que han caigut 56 litres per metre quadrat i a Banyalbufar, 54.

A la Colònia de Sant Jordi, costa també molt afectada, el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil ha hagut de rescatar dues persones grans i traslladar a terra dos tripulants d'un veler encallat a la cala del Caragol. La Societat de Salvament i Seguretat Marítima (Sasemar) ha atès altres tripulants de velers i iots, que han estat arrossegats fins al litoral al cap Blanc i Llucmajor.

El Llevant de Mallorca és, a hores d'ara, una de les zones més afectades per la meteorologia. Els residents de la zona han mostrat a través de piulades de Twitter la situació que s'hi viu.

El transport de carretera també s'ha començat a veure perjudicat per les tempestes a la gran de les Balears, on s'ha hagut de tancar un tram de la carretera que va de Campos a sa Ràpita (Ma-6030), concretament del km 0,56 al km 9,7. A més, s'ha registrat un esllavissament a la carretera que va del Capdellà a Puigpunyent (Ma-1032), al km 6,7, a causa de la meteorologia adversa. 

De moment, les pluges i tempestes intenses que assoten les Balears des d'aquest dimarts al matí han ocasionat 88 incidents, la majoria per inundacions lleus, sobretot a les Pitiüses, segons ha informat l'112. Dels incidents gestionats, 56 han ocorregut a Mallorca; 29 a Eivissa i tres a Formentera. La majoria han estat inundacions en edificis i locals, amb 9 casos, i també per inundacions de la via pública, amb 8 incidents. La depressió aïllada en nivells baixos (DANA) que afecta les Balears des d'aquest matí ha provocat també la caiguda de més de 14.000 llamps.

Les fortes pluges causen diverses inundacions a Eivissa

L'alerta taronja per pluges i tempestes ha deixat les primeres conseqüències en forma d'inundacions a Eivissa. La forta pluja registrada aquest dimarts al matí ha deixat incidències tant a les carreteres com a l'aeroport l'illa, segons informen el Consell d'Eivissa i  AENA . A les carreteres, la tempesta ha obligat a tancar el pas inferior de Can  Funoy  de la carretera de l'aeroport i el túnel de Puig d'en Valls, ha informat la institució insular.

En aquest darrer cas, el túnel d'accés a Puig d'en Valls, a les 11.00 hores ja s'havia reobert, mentre que a la carretera a l'aeroport els passos inferiors continuaven tancats, per la qual cosa s'ha desviat el trànsit pels ramals d'aquesta autovia.

El nou edifici dels jutjats d'Evissa, que encara no ha estat estrenat, també ha patit inundacions a conseqüència de les precipitacions registrades. Segons el delegat el sindicat CSIF, Sabino Aramburu, la zona del soterrani del nou edifici, on es preveu instal·lar els calabossos i medicina legal, s'ha anegat. Arran d'aquest episodi, ha declarat que "sembla que els arquitectes no s'hagin preocupat per conèixer les peculiaritats" de la zona, on sempre hi ha inundacions. Segons, Aramburu, a l'espai "cau aigua per les parets" i les canonades interiors estan desbordades perquè no tenen capacitat per gestionar tota l'aigua".

També s'han registrat incidències a l'aeroport d'Eivissa, on s'ha desviat un vol d' Eeasy  Jet procedent del Regne Unit, que ha hagut d'aterrar a Palma. Aquest ha estat el punt d'Espanya on més ha plogut, amb 53,7 litres per metre quadrat en les darreres hores.  A més, s'han cancel·lat els dos trajectes d'anada i tornada d'un avió d' Air   Nostrum  que enllaça Eivissa i Mallorca.

Segons l' Aemet, a l'aeroport eivissenc s'han recollit aquest dimarts al matí 41,6 l/m2 en tan sols 40 minuts. D'altra banda, l'Ajuntament de Santa Eulària ha informat que s'han registrat algunes inundacions en baixos comercials de la zona de Can Negre.

Es preveuen precipitacions acumulades en una hora de fins a 50 l/ m2 i de fins a  80l/ m2 en 12 hores a Eivissa i Formentera. A més, la previsió alerta que les pluges aniran acompanyades d'una intensa descàrrega elèctrica i ratxes de vent que podrien assolir els  80 km/h.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF