Societat 15/07/2019

La Plataforma contra els megacreuers demana limitar l'arribada dels bucs a un al dia

L'entitat ha entregat al Consolat de Mar les més de deu mil firmes que donen suport a la seva proposta

A. T.
2 min
Membres de la Plataforma contra els Megacreuers davant el Consolat de Mar.

PalmaLa Plataforma contra els megacreuers ha presentat aquest dilluns al Consolat de Mar la seva petició de limitar l'arribada d'aquests bucs a un al dia, amb un màxim de 4.000 persones. Més de 10.000 persones ja han signat la sol·licitud i ara l'entitat demana reunir-se amb l'Ajuntament de Palma, el Consell de Mallorca i l'Autoritat Portuària de Balears, als quals també s'ha fet entrega del document.

Joan Fortesa, portaveu de la Federació d'associacions de veïns de Palma, una de les 28 entitats que formen la plataforma, ha defensat que la seva proposta "és totalment possible, perquè hi ha dies que a Palma no hi ha un sol creuer, de manera que es podria redimensionar aquesta arribada". Això revertiria en "un menor impacte per a la salut de la ciutadania i en una millora de la nostra economia".

A més, considera que "la permissivitat que es té amb les empreses de megacreuers només les beneficia a elles", atès que "s'ocupen que els turistes deixin els doblers als comerços a l'interior dels bucs, mentre que a Palma no deixen res més que un refresc o un 'souvenir'". En canvi, "els efectes perjudicials podrien fer que Palma deixàs de ser interessant fins i tot per a la nostra principal activitat econòmica, el turisme".

Membres de la Plataforma contra els Megacreuers davant el Consolat de Mar.

Fortesa també ha exposat que "actualment l'activitat que duen a terme els creuers dins l'àmbit del port de Palma és totalment desconeguda per part de les autoritats portuàries". Per aquest motiu, una de les seves propostes és "mesurar-ne la contaminació, ja que suposadament tenen en marxa els motors tot el temps que estan aturats".

El portaveu de la federació no descarta la possibilitat de desviar alguns d'aquests bucs cap a altres zones de l'illa, però reconeix que "el fet que siguin megacreuers condiciona el port on haurien d'anar". Per exemple, "a zones com Alcúdia es podrien acollir creuers, però no megacreuers".

Sense resposta de l'Administració pública

Segons la plataforma, encara "no hi ha hagut cap administració pública que s'hagi manifestat respecte d'aquesta qüestió", tot i que reconeixen que "s'han constituït fa molt poc i no completament fins al dia d'avui". En aquest sentit, volen que "tinguin present aquest escrit a les seves polítiques des del minut 0" i que "no passi una altra legislatura sense prendre una mesura efectiva que reguli aquesta qüestió".

Respecte d'aquest tema, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reconegut aquest dilluns que el nou executiu està estudiant la manera de limitar l'arribada d'aquests megacreuers a Palma per tal de trobar un equilibri entre el turisme i els residents. Armengol ha recordat que aquest fenomen dels grans creuers genera una problemàtica a altres ciutats portuàries com Barcelona i València, però ha destacat que els efectes negatius es noten més a localitats petites com Palma.

Segons la presidenta, l'arribada massiva de creueristes està canviant la fisonomia comercial de la ciutat i cra desequilibris en la convivència entre turistes i residents, per la qual cosa cal prendre mesures per posar-hi "algun un límit". De moment, ha assegurat que aquestes mesures estan "en estudi" i que tractaran de donar suport a l'aposta que han fet bona part dels empresaris de les Illes per millorar l'oferta.

stats