Societat 06/11/2020

Pla de xoc per combatre un atur disparat que encara creixerà més

El Govern destina més de 72 milions d'euros a polítiques que incentiven l'ocupació

Catalina Riera
3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, durant la roda de premsa

PalmaEl Govern invertirà 72,4 milions d'euros entre el 2020 i el 2021 en un pla de xoc extraordinari per combatre l'atur, i preveu que impactarà en 33.000 persones. Així ho ha anunciat aquest divendres la presidenta de l'Executiu autonòmic, Francina Armengol, després de la reunió de la Mesa de Diàleg Social, integrada per membres del Govern i els agents econòmics i socials de les Illes.

Aquest pla de xoc es presenta dos dies després de publicar-se les dades de l'atur a les Balears, on s'han registrat 81.713 persones sense feina durant el mes d'octubre -un 6% més que al setembre i un 61,5% en comparació amb el mateix mes del 2019. Durant l'octubre, l'afiliació a les Balears també s'ha desplomat i ha caigut a nivells del 2015, amb 441.107 treballadors cotitzant a la Seguretat Social, una xifra que el Govern preveu que empitjori al novembre. Tot i aquestes xifres, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, està convençut que a les Balears encara "no hem tocat sostre" i espera que el mes de novembre sigui "molt complicat". "Hi ha molts de treballadors fixos discontinus en Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que en sortiran aquest mes i, per tant, la caiguda de l'afiliació serà important", ha subratllat el conseller.

Davant aquestes dades, el Govern considera que s'han de prendre mesures de protecció i també de requalificació de les persones que han passat de tenir feina a estar desocupades, amb l'objectiu de reincorporar-les tan aviat com sigui possible i amb les millors condicions. Per això ha creat aquest pla de xoc destinat als col·lectius més vulnerables, com per exemple els aturats majors de 45 anys i de llarga durada. També pretén fomentar l'ocupació entre els menors de 30 anys, així com impulsar un programa d'integració laboral de víctimes de violència masclista. A més, Armengol ha destacat que una de les novetats d'aquest pla és que tindrà en compte les persones "que han quedat sense feina" a causa de la crisi sanitària. "Hi ha persones que mai s'han trobat sense feina i, per tant, hi ha un programa específic d'11 milions d'euros dirigit a aquest col·lectiu, ha afegit Negueruela.

En concret, 27,6 milions es destinen a la formació i es preveu que se'n beneficiïn 9.185 persones. Inclou la formació dual, la de les persones aturades i la dels afectats per un ERTO. També es destinen 30,87 milions d'euros a programes de contractació pública per mantenir l'ocupació, i l'Executiu preveu que se'n podran beneficiar 4.200 persones. Aquest programa també té una línia específica d'1,2 milions d'euros per a impulsar l'ocupació i una de 12,85 milions per a la intermediació i orientació dels treballadors en el mercat laboral, de les que se'n beneficiaran 550 persones i 18.000 respectivament.

El conseller ha recordat també que aquest pla de xoc per impulsar l'ocupació forma part del Pla autonòmic per a la reactivació i diversificació de l'economia, i ha especificat que es divideix en sis eixos: contractació pública, a través del Soib reactiva i Soib Dona (24,3 milions d'euros); estímul empresarial, per ajudar a nous autònoms (700.000 euros); ocupació (25 milions d'euros); formació (9,9 milions d'euros), orientació (12,9 milions d'euros) i modernització del sistema d'atenció del Soib i de les competències digitals.

Satisfacció entre els agents econòmics

Aquesta mesura ha satisfet els agents econòmics i socials de les Illes Balears. El president de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), Jordi Mora, ha recordat que la situació econòmica prevista per a aquest hivern "serà molt complicada", per això des de l'entitat reben amb optimisme aquesta iniciativa, que ajudarà a la "creació de nous autònoms" i que incentiva la "formació amb compromís de contractació".

Si bé la presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB), Carmen Planas, s'ha mostrat satisfeta amb aquest pla de xoc, ha insistit enque aquestes mesures no seran suficients, perquè les Balears són una de les comunitats autònomes a on més "s'ha notat la baixada del Producte Interior Brut (PIB)".

Els sindicats també han celebrat la posada en marxa d'aquest pla de xoc extraordinari. El secretari general d'UGT, Alejandro Texías, considera que permetrà recuperar totes aquelles persones "que han quedat pel camí". Per part seva, el secretari general de Comissions Obreres (CCOO), José Luis García, ha recalcat que aquest pla de xoc "posa en marxa una sèrie de polítiques d'ocupació destinades a treballadors desocupats i ho fa amb dues línies essencials: la contractació i la formació".

stats