Societat 30/10/2020

Pilar Costa diu que tancar ports i aeroports té una incidència "nul·la" perquè "tot Espanya està tancada"

La portaveu del Govern afirma que per ara es manté la mobilitat entre illes, però que segons l'evolució dels contagis es poden prendre "mesures diferents"

E. N.
2 min
Avions estacionats a l'aeroport de Palma en una imatge d'arxiu.

PalmaLa portaveu del Govern balear, Pilar Costa, ha explicat que l'Executiu no ha decretat el tancament dels ports i aeroports de les Illes perquè això "té una incidència nul·la", ja que "tot Espanya està tancada per comunitats autònomes" i, per tant, "ja no es podran agafar avions i vaixells cap a les Balears". Els únics territoris que no han decretat tancaments perimetrals són Extremadura, les Canàries i les Illes Balears. Cal dir, però, que la comunitat de Madrid -una de les més afectades per la pandèmia- només es tanca perimetralment durant aquest cap de setmana.

D'altra banda, la portaveu ha aclarit que es manté la mobilitat entre les Illes i ha subratllat que "el trànsit que tenim ara no és comparable amb el de ple estiu". Amb tot, ha aclarit que "no es descarta cap mesura" i que, segons com evolucioni la pandèmia els propers dies, "es podran prendre mesures diferents".

La Direcció General de Ports i Aeroports ha demanat al govern espanyol com es farà el control de passatgers perquè no entrin persones de territoris confinats. Segons Costa, la resposta ha estat que el mateix executiu espanyol "arbitrarà les entrades i sortides". A més, hi ha pendent una reunió amb la Delegació del govern a les Illes per abordar aquest mateix tema. "Els passatgers han de tenir clar que no poden viatjar a Espanya perquè estan tancades totes les comunitats menys Extremadura", ha insistit la també consellera de Presidència.

Costa ha comparegut per aclarir la situació de les connexions amb la Península i entre illes, després que la gran majoria dels territoris peninsulars hagin comunicat tancaments perimetrals. Cal recordar que la portaveu va anunciar ahir les mesures extraordinàries per contenir els contagis de coronavirus a l'illa d'Eivissa, que és actualment la més afectada per la pandèmia. Entre elles, hi ha l'avançament del toc de queda nocturn a les 22 h i la prohibició dels bars i restaurants d'usar els espais interiors. Aquests establiments podran mantenir un 50% d'aforament a l'exterior.

Segons les darreres dades de la Conselleria de Salut, en les darreres 24 hores s'han detectat 43 contagis nous a Eivissa. Quant a la situació hospitalària, hi ha 45 persones ingressades a planta, 6 UCI actives i 476 persones ateses per l'Atenció Primària. A totes les Illes s'han notificat 217 noves infeccions, i la taxa de positivitat se situa en un 6,30%.

stats