Societat 26/06/2020

El PIAT definitiu del Consell de Mallorca manté el sostre de 430.000 places turístiques

El Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics s'aprovarà el 9 de juliol en el ple insular

Maria Llull
2 min
El PIAT definitiu manté la mateixa zonificació de places de lloguer turístic que l'anterior

PalmaEl Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics (PIAT) definitiu del Consell de Mallorca mantindrà el sostre de 430.000 places turístiques que ja s'incloïen en el document que es va aprovar provisionalment fa dos anys, el qual va rebre 26 al·legacions de particulars i 30 informes. El PIAT definitiu s'aprovarà previsiblement en el ple de la institució insular del 9 de juliol i manté que aquest sostre es divideix en 315.000 places d'hotels i 115.000 d'habitatges turístics.

D'aquesta manera, el Consell de Mallorca ha mantingut pràcticament bona part de la redacció provisional del PIAT, sense cap reducció del sostre de places. "Aquest PIAT és coherent amb el model d'equilibri que volem per a Mallorca", ha dit la consellera insular de Territori, Maria Antònia Garcías, durant la presentació del document aquest divendres. Garcías ha recordat que els principals objectius de la regulació són "contenir el creixement de places turístiques, amb un límit consensuat, i evitar la turistificació indiscriminada del territori, preservant la identitat dels nuclis tradicionals".

La consellera ha defensat que el PIAT definitiu s'ajusta als requeriments que va fer en el seu moment la Comissió Balear de Medi Ambient, encara que no segueix alguna de les recomanacions, com la de no arribar al sostre de 43.000 places disponibles al Consorci Borsa d'Allotjaments Turístics. De moment, hi haurà 32.000 places a la borsa els pròxims quatre anys –2.000 més que el document inicial–, 18.000 de les quals s'han consumit. Després, s'assolirà la xifra màxima de 43.000.

Una de les modificacions que inclou la redacció definitiva del PIAT és que sí que es permetran finalment els hotels rurals –l'anterior no ho feia–, encara que amb unes condicions més restrictives que a la Llei turística. Aquests establiments hauran d'estar vinculats a explotacions agràries, estar a una parcel·la mínima de 49.000 metres quadrats.

El director insular de Territori i Paisatge, Miquel Vadell, ha explicat que no es permetran noves places turístiques a zones madures i saturades, excepte les de la modalitat ETH60, les quals només es comercialitzen durant dos mesos a l'any. El PIAT definitiu també manté la zonificació per al lloguer turístic que es va establir en el document inicial.

El nou redactat inclou mesures d'estalvi d'aigua i d'ús d'energies renovables, com que el 70% de l'aigua calenta sigui produïda per energies netes. A més, els hotels hauran d'augmentar el grau d'eficiència energètica.

El conseller del PSIB Andreu Alcover ha valorat "molt positivament" que la redacció definitiva del PIAT es pugui presentar al ple del Consell "en temps i forma" i ha destacat que el document compleix amb la triple sostenibilitat que es va incloure en els Acords de Raixa, "social, econòmica i mediambiental".

stats