Societat 12/01/2020

Seixanta-sis persones que feia més de deu anys que vivien al psiquiàtric resideixen ara en pisos o residències

Angèlica Miguélez, subdirectora d'Atenció a la Cronicitat: "Mereixien reinserir-se a la societat"

Maria Fuster
2 min
Hospital psiquiàtric

PalmaSeixanta-sis persones que feia més de deu anys vivien al psiquiàtric han estat traslladades a residències o pisos. La subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, Angèlica Miguélez, destaca que aquests pacients "mereixien reinserir-se a la societat".

Entre les millores que ha introduït el primer Pla de cronicitat de les Balears, una de les que es poden destacar és que s'han trobat recursos per a pacients que fins fa poc estaven de manera permanent dins el sistema sanitari, quan el que necessitaven realment era un recurs social. "Vàrem veure que hi havia persones que feia més de deu anys, alguns fins i tot més de cinquanta anys, que eren al psiquiàtric. Acaba sent ca seva pel costum, perquè molts no tenen família. Vàrem fer un projecte de manera conjunta amb l'IMAS i amb la Direcció General de Dependència i hem aconseguit molts bons resultats", diu Miguélez.

L'any 2017 es va trobar una solució per fer sortir 36 persones del psiquiàtric i donar-los una residència a la comunitat. El 2018 es varen donar deu altes a domicili i tres a residència. El darrer semestre del 2019, 12 persones més han aconseguit residència. Així, en total, des que es va posar en marxa el Pla de cronicitat, 51 persones han estat traslladades a residències de gent gran i 15 a domicili amb suport de família o de les institucions.

"Són casos complexos, ja que una persona de més de 65 anys, a més del trastorn mental, també té problemes de mobilitat, de dependència, o de diabetis. I a vegades pesa més això que el trastorn mental, que es pot normalitzar amb la medicació", assenyala Miguélez.

"El que feim ara és identificar constantment les persones que es poden inserir a la societat. Tenim 15 persones pendents d'un recurs social ja avaluades, i ja hem parlat amb les seves famílies", assenyala la subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, qui comenta que "ara ja tenen l'alarma posada per veure quines persones poden sortir".

Al psiquiàtric, dins aquest projecte, hi ha dos perfils, un de persones de més de 65 anys i l'altre de pacients de llarga estada. "Trobar un lloc on viure és un estalvi per al sistema, però sobretot el que volem és poder oferir la possibilitat de tenir una millor qualitat de vida a aquestes persones".

stats