Societat 09/04/2019

Els periodistes als quals requisaren el mòbil, davant el TSJIB: "Continuarem lluitant per protegir les nostres fonts"

Els informadors publicaren informació secreta que afectava de ple Tolo Cursach

A.schnabel
2 min
La periodista Blanca Pou, d'Europa Press, acompanyada de la delegada a Balears i l'advocat de l'agència, aquest dimarts.

PalmaEl gir de 180 graus del cas Cursach davant la possible imputació del jutge i el fiscal que instruïren la causa durant prop de tres anys ha implicat aquest dimarts la imatge –igualment insòlita– de dos periodistes de tribunals declarant com a testimonis al Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) per una de les peces separades d'aquest cas. Blanca Pou i Kiko Mestre, de l'agència Europa Press i el rotatiu 'Diario de Mallorca', respectivament, declaren aquest dimarts davant la magistrada Felisa Vidal per la querella que interposaren després que l'actual instructor del cas Cursach, Miquel Florit, ordenàs la requisa dels seus mòbils per investigar algunes filtracions que afectaven de ple el presumpte líder de la trama corrupta que s'investiga. "Continuarem lluitant per protegir les nostres fonts" ha declarat Pou davant dels mitjans, després de comparèixer davant l'alt tribunal durant prop de 40 minuts.

Mestre ha aprofitat la seva compareixença davant la magistrada, que ha durat prop d'una hora, per denunciar "el dany personal i professional que li ha causat" la requisa del seu mòbil, així com "el mal que ha fet al periodisme en general", segons ha declarat ell mateix a les portes de l'Audiència Provincial. Si la requisa del mòbil de periodistes "s'acaba justificant, s'ha acabat el periodisme d'investigació i de denúncia", ha lamentat tot defensant la importància del telèfon com a "eina fonamental" de la professió. "Protegir les nostres fonts no és un dret, sinó una obligació", ha declarat, en la mateixa línia que Pou.

Kiko Mestre, després de declarar davant el TSJB.

La Policia els va requerir les geolocalitzacions i les cridades fetes durant prop de dos anys

Cal tenir en compte que, a banda de la requisa dels mòbils i material informàtic divers, alguns oficis del Jutjat d'Instrucció número 12 van requerir l'accés a les totes cridades emeses i rebudes per Pou i Mestre, les geolocalitzacions dels telèfons i les dades emmagatzemades durant prop de dos anys. Pou ha titllat de "claríssima vulneració del secret professional periodístic" aquests fets.

Mestre ha narrat davant la magistrada com es va reproduir l'entrada de la Policia a la redacció i ha remarcat que va entregar el mòbil perquè "no tenia opció". "Si hagués mostrat resistència hagués acabat possiblement detingut o almanco amb una acusació per un delicte de desobediència", ha subratllat. L'informador ha negat, a més, que la Policia li oferís fer in situ una recerca d'allò que es buscava: "Em varen agafar el telèfon i em van dir que me'l tornarien el més aviat possible".

Blanca Pou, davant els mitjans.

La periodista Blanca Pou també ha declarat com es va produir la requisa del seu mòbil i ha remarcat igualment que es varen endur l'aparell totalment contra la seva voluntat: "He insistit que vulneraren el meu dret al secret professional".

El Sindicat de Periodistes ha mostrat el seu suport als afectats i reclama que "no es repeteixi" la vulneració d'"un dret protegit per la Constitució".

stats