Societat 11/07/2019

De los Cobos defensa que en les càrregues de l'1-O es van utilitzar els mitjans menys lesius

El coordinador del dispositiu policial acusa els Mossos de no voler impedir el referèndum

Pau Esparch
2 min
Diego Pérez de los Cobos, en la seva arribada al Tribunal Suprem

BarcelonaEl coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos ha declarat aquest dijous, per videoconferència, al jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona, que investiga les càrregues de l'1-O a la ciutat. De los Cobos, que era el coordinador del dispositiu policial del referèndum, ha defensat que en les càrregues –tot i que ell rebutja aquest terme i parla d'intervencions– es van utilitzar els mitjans menys lesius. Segons fonts jurídiques, també ha assegurat que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil haurien pogut actuar en més punts de votació de Barcelona, però que van intervenir en menys centres –27 en total– per prioritzar la proporcionalitat i evitar danys majors a les escoles.

De los Cobos ha afegit que ell no va donar l'ordre de carregar, perquè això era responsabilitat del comandament de cada àrea, i ha apuntat que depenia de la secretaria d'estat de Seguretat, dirigida per José Antonio Nieto, que fa un mes també va declarar al jutjat número 7 de Barcelona. De los Cobos ha manifestat que només tenia contacte, per telèfon, amb els caps de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya. Segons fonts presents a la declaració, ha subratllat que el dispositiu es va planejar d'acord amb la instrucció de la Fiscalia Superior de Catalunya i que no es va modificar quan, després, la magistrada del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) va fer la seva instrucció, en què demanava a la policia aturar l'1-O sense afectar la convivència ciutadana.

En aquest sentit, De los Cobos ha assegurat que va parlar dos cops per telèfon amb la magistrada del TSJC durant el matí de l'1 d'Octubre, a part de reunir-se al migdia d'aquell mateix dia amb ella i el major dels Mossos d'Esquadra. El coronel ha expressat que la magistrada no li va comunicar cap objecció sobre el dispositiu. Segons les mateixes fonts, De los Cobos també ha acusat els Mossos de no voler impedir el referèndum. Ha dit que si la policia catalana hagués comunicat als membres de la Generalitat que els Mossos aturarien la celebració de l'1-O, el Govern hauria desconvocat el referèndum.

Per acabar, De los Cobos ha admès que el comissari dels Mossos Ferran López li va enviar un correu l'1 d'Octubre a les 9 del matí amb més de 200 punts de votació de Catalunya en els quals es demanava suport. Dels 27 centres on van actuar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Barcelona, menys de la meitat (12) eren punts on la policia catalana havia reclamat ajuda.

Reobren dues de les causes

En paral·lel, el mateix jutjat número 7 de Barcelona ha decidit reobrir dues de les causes de les càrregues policials de l'1-O en dos centres educatius de la ciutat: l'Escola Mas Casanovas i l'Escola Infant Jesús. Es remet a l'argument que ja va utilitzar l'Audiència de Barcelona per reobrir altres causes similars, en el sentit que "la investigació no pot ser parcial, limitada a cada centre, sinó global".

stats