Societat 12/09/2019

Paula Rotger recorrerà contra la sanció d'AENA i continua lluitant pel cas de discriminació lingüística

La treballadora de l'aeroport de Palma també ha iniciat una campanya de Change.org per demanar que l'empresa faci públic el vídeo de la càmera de seguretat

K. O.
2 min
Paula Rotger en una roda de premsa que va fer per explicar el cas fa un mes a l'OCB.

PalmaPaula Rotger recorrerà contra la sanció interposada per AENA perquè la considera "injusta" i reitera la seva versió i assegura que va sofrir un cas de discriminació lingüística per part d'un agent de la Guàrdia Civil. Segons ha informat la treballadora i delegada sindical a l'ARA Balears, ja ha començat els tràmits pertinents per posar un recurs contra la sanció de 30 dies que AENA li va notificar aquest dimecres.

A més, Rotger ha iniciat una campanya a la plataforma Change.orge, en què demana que AENA faci públic el vídeo de la càmera de seguretat perquè, d'acord amb la treballadora i el seu advocat, es demostrarà que no es va botar la seguretat de l'aeroport i es tindran evidències sobre el cas de discriminació lingüística. Sobre això, Rotger ha dit a aquest diari que encara està a l'espera perquè no ha rebut cap notificació d'ençà que el seu advocat va interposar un recurs perquè s'havia desestimat el cas.

El sindicat Som Sindicalistes, el qual Paula Rotger representa dins l'empresa on fa feina, ha reiterat que l'únic motiu pel qual s'ha obert un expedient contra la treballadora és "exclusivament dicriminatori per qüestions lingüístiques". També considera que fonamentar la sanció per motius d'incompliment de les mesures de seguretat, com defensa AENA, "és contradictori atès que en cap moment la seguretat es va veure compromesa". Per això, Som Sindicalistes posa a disposició de Paula Rotger tots els mitjans al seu abast, com ara serveis jurídics i suport per reivindicar i protestar. I reitera que l'objectiu és evitar que la resolució, que està "basada en arguments no fonamentats en fets reals", perjudiqui els seus drets com a treballadora i ciutadana.

Davant les acusacions de la treballadora, AENA va explicar a l'ARA Balears que "no s'ha sancionat la treballadora per parlar en català, sinó per incompliment del Pla nacional de seguretat, en concret de la instrucció SA-7, de compliment obligatori". Segons va dir l'empresa a aquest diari, la decisió de sancionar la treballadora sindical l'han presa després "d'haver revisat les al·legacions i les dades dels informes del servei de seguretat que controla els accessos".

Cal recordar que el suposat cas de discriminació lingüística va passar el 25 de juny, quan la delegada sindical Paula Rotger es va negar a parlar en castellà als agents de la Guàrdia Civil que custodien els arcs de seguretat de l'aeroport de Son Sant Joan de Palma. Segons la versió de la treballadora, després de passar per tercera vegada el control de seguretat es dirigí a l'agent en català i el membre del cos armat li respongué: "A l'autoritat se li parla en castellà". Davant la negativa de Rotger de dirigir-se al guàrdia civil en castellà, l'agent l'amenaçà dient-li que "o parles en espanyol o no entres". La Guàrdia Civil, en canvi, negà aquesta acusació i denuncià la delegada sindical per "posar en perill la seguretat aèria". Actualment, Rotger està pendent de saber si finalment se la sancionarà econòmicament, una multa que, segons va informar AENA a l'ARA Balears, podria arribar als 200.000 euros.

stats