Societat 11/09/2019

AENA retira a Paula Rotger l'acreditació per fer feina a l'aeroport de Palma

La treballadora que va denunciar un cas de discriminació lingüística ha rebut la notificació en una carta aquest dimecres

K. O.
2 min
La treballadora de l'aeroport es planteja fer una querella per denuncia falsa

PalmaPaula Rotger, la treballadora i delegada sindical de l'aeroport de Palma que va denunciar un suposat cas de discriminació lingüística per part d'un agent de la Guàrdia Civil, ha rebut aquest dimecres una carta d'AENA en què se li retira temporalment l'acreditació per fer feina a Son Sant Joan, segons ha explicat Rotger a l'ARA Balears. "La carta no està fonamentada ni fa cap menció al cas", ha dit la treballadora que ha rebut la carta a través del departament de Recursos Humans d'Acciona, l'empresa on fa feina, i que ha estat enviada per AENA.

"No vaig fer res malament, només vaig parlar en català a l'agent", ha reiterat la treballadora, qui assegura que no descarta fer alguna protesta a l'aeroport contra aquesta "injustícia". Rotger ha considerat que el vet "és un abús de poder i demostra com està el sistema". També ha destacat que la carta l'ha rebuda un onze de setembre, el dia de la Diada de Catalunya, i el vet durarà fins al dotze d'octubre, dia de la hispanitat. Sobre això, Rotger comenta que és massa coincidència. A més, diu que des de l'atac catalanòfob contra el seu vehicle sent por i desconfiança.

Davant les acusacions de la treballadora, AENA ha explicat a l'ARA Balears que "no s'ha sancionat la treballadora per parlar en català, sinó per incompliment del Pla nacional de seguretat, en concret de la instrucció SA-7 d'obligat compliment". Segons ha explicat l'empresa a aquest diari, la decisió de sancionar la treballadora sindical l'han presa després "d'haver revisat les al·legacions i les dades dels informes del Servei de Seguretat que controla els accessos".

Paula Rotger va demanar, amb el suport de l'Obra Cultural Balear (OCB), que AENA faci públic el vídeo de la càmera de seguretat amb les imatges que enregistraren els fets, perquè asseguren que demostraria què va passar realment, tot i que Rotger ni l'OCB no han vist la cinta que custodia la Guàrdia Civil. Però encara no s'ha fet públic i, per aquesta raó, la treballadora considera el vet encara més injust, perquè no es pot demostrar la versió policial.

Cal recordar que el suposat cas de discriminació lingüística va passar el 25 de juny, quan la delegada sindical Paula Rotger es va negar a parlar en castellà als agents de la Guàrdia Civil que custodien els arcs de seguretat de l'aeroport de Son Sant Joan de Palma. Segons la versió de la treballadora, després de passar per tercera vegada el control de seguretat es dirigí a l'agent en català i el membre del cos armat li respongué: "A l'autoritat se li parla en castellà". Davant la negativa de Rotger de dirigir-se al guàrdia civil en castellà, l'agent l'amenaçà dient-li que "o parles en espanyol o no entres". La Guàrdia Civil, en canvi, negà aquesta acusació i denuncià la delegada sindical per "posar en perill la seguretat aèria". Actualment, Rotger està pendent de saber si finalment se la sancionarà econòmicament, una multa que, segons va informar AENA a l'ARA Balears, podria arribar als 200.000 euros.

stats