FEHM
Societat 10/04/2024

La patronal hotelera preveu el 90% d'obertura la segona meitat d'abril i reclama més "gestió" dels recursos

La presidenta de la FEHM ha demanat a les administracions públiques cercar un "equilibri" tenint en compte la població resident

ARA Balears
3 min
La presidenta de la FEHM, Maria Frontera

PalmaLa Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) preveu que el percentatge d'establiments oberts, actualment al 78% després d'una Setmana Santa "positiva", sigui del 90% a partir de la segona meitat d'abril. Així ho ha indicat la presidenta de la Federació Hotelera, María Frontera, en declaracions als mitjans. També ha reclamat a les administracions públiques "més gestió" dels recursos naturals i la mobilitat per "acompanyar aquesta evolució" i al mateix temps cercar un "equilibri" tenint en compte la població resident.

Segons Frontera, la climatologia d'aquests dies, sumada a la possibilitat de connexions aèries internacionals, ha fet que l'habitual descens de l'activitat turística entre la Setmana Santa i l'estiu sigui "més suau" que altres anys. Per tot, ha considerat que arribar al 90% d'obertura abans d'acabar l'abril "és tota una fita". La presidenta dels hotelers de Mallorca ha remarcat que el sector funciona com a "tractor" per a la resta de l'ecosistema turístic, un "balanç d'èxit" que atribueix al desenvolupament de productes "diferents al sol i platja" com el turisme gastronòmic, cultural i esportiu.

En general, l'oferta complementària ha anat al mateix ritme que l'hotelera, malgrat que Frontera puntualitza que "no s'anticipa", sinó que és conseqüència de l'anunci d'obertura dels allotjaments: "No tothom por arriscar-se a obrir sense saber quina és la seva perspectiva de negoci". A més, aquest evolució afecta el treball i, concretament, "una crida anticipada dels fixos discontinus" amb "major qualitat del treball i durada més llarga de la contractació" gràcies al fet que la temporada "s'està allargant fins als nou mesos".

Més gestió en gairebé tots els àmbits "turístics"

En aquest context, Frontera ha instat les administracions a posar "més recursos i mobilitat" a gairebé tots els àmbits que afecten el turisme. En aquest sentit, ha valorat l'aportació de fons del Govern per a recursos hídrics o "l'apropament" entre Palma i Calvià per un conveni de taxi. De la mateixa manera, ha animat els ajuntaments a no treballar només "a sis mesos vista", cosa que Palma ja està fent, en opinió de Frontera, si bé "la Platja de Palma s'ha de posar les piles".

A més, la presidenta de la FEHM ha apostat per l'ús de la tecnologia en aquest procés, que podria ajudar, al mateix temps, a evitar que "quan faci mal temps tothom es dirigeixi a Palma". "Poder saber quins museus estan oberts, on és el pàrquing més pròxim, quin està ocupat... Aquí és on hem d'evolucionar", ha declarat. En la mateixa línia, ha apostat per tenir en compte "els moments que viu el resident, si són laborals o vacacionals", i explorar diferents "alternatives" per millorar els fluxos, per exemple ajustant els horaris d'obertura de determinats productes.

Promoció turística "quirúrgica"

D'altra banda, a preguntes dels mitjans, la presidenta de la Federació ha considerat "assenyat i coherent" el posicionament del conseller de Turisme de Mallorca, José Marcial Rodríguez, qui aquest dimarts defensava una promoció turística "quirúrgica" abans que una generalista "de canonades". Frontera ha subratllat que els hotelers fa temps que adverteixen dels canvis en els hàbits de consum i que Mallorca està "en disposició de poder seleccionar millor" qui vol atreure. "Com més quirúrgica, més bon resultat tindrem", ha postil·lat.

Mesura en les càrregues de treball

Frontera ha fet aquesta roda de premsa abans de començar una nova jornada informativa sobre l'estudi de càrregues de treball de les cambreres de pisos, organitzada per la FEHM en col·laboració amb les associacions hoteleres de Palma i Cala Major. Els hotels tenen fins al 31 de març de 2025 per elaborar els seus sistemes de mesura de les càrregues de treball, si bé Frontera creu que "si hi ha empreses que no han pogut determinar el procediment però demostren bona fe en les diferents fases, s'hauria de tenir en compte".

La Federació ja ha duit a terme quatre jornades i en els pròxims mesos en té previstes almenys cinc més, amb ajuda d'un especialista en prevenció de riscos contractat per la patronal. Les jornades estan servint per conèixer "els exemples de les cadenes que van més avançades" i els obstacles que han anat trobant, així com per incorporar diferents perspectives d'hotels independents i grans i petites cadenes. Segons Frontera, molt pocs establiments es troben en les fases finals. De moment, la necessitat d'incrementar contractacions no està entre les conclusions, sinó que s'estan detectant possibles millores dels processos per optimitzar el funcionament regular dels hotels.

stats