Societat 03/03/2023

Patrimoni recomana protegir la murada abans de pavimentar l'esvoranc de les Avingudes

Durant tota la setmana s'ha inspeccionat la murada per trobar una manera de protegir-la que sigui compatible amb la reparació del forat

ARA Balears
2 min
Imatge de l'antiga murada de Palma que ha quedat al descobert aquest dimarts.

PalmaL'aparició d'un llenç de l'antiga murada renaixentista a les Avingudes de Palma, a causa de l'esvoranc provocat per la borrasca Juliette, ha fet que el Servei de Patrimoni del Consell de Mallorca hagi duit a terme el control patrimonial per conèixer-ne l'estat i fer-ne l'adequada protecció, compatible amb la reparació del forat.

En aquest sentit, segons ha informat el Consell, tècnics del Servei de Patrimoni han inspeccionat i controlat aquesta part de la murada des de dimarts, 28 de febrer, fins a aquest divendres. Així, les tasques s'han realitzat en coordinació amb els enginyers d'Emaya, responsables de l'obra.

Quant a la murada, en un primer moment es va detectar que es tractava de la contramurada o mur exterior de la darrera murada de Palma, coneguda com la Murada Renaixentista. L'element que és objecte de la inspecció forma part del sistema defensiu de la murada del front de terra de Ciutat, que va començar a ser enderrocada en aplicació del Pla Calvet, l'any 1902.

Concretament, el forat es va fer dins la terra utilitzada per omplir el fossat durant les obres d'enderroc del baluard de Santa Margalida, aproximadament l'any 1908.

D'altra banda, s'ha avaluat si l'enfonsament podria créixer. En relació amb això, una vegada finalitzada la inspecció, s'ha determinat que, almenys dins l'antic fossat i mentre el perfil del terreny restant es trobi compactat, no hi ha motius perquè això succeeixi.

D'aquesta manera, les recomanacions que ha fet el Servei de Patrimoni són dues. Per una banda, documentar de manera georeferenciada amb mitjans topogràfics el tram de murada per tenir-ne constància per a intervencions futures. L'altra consisteix a cobrir el tram de murada amb material geotèxtil per protegir l'element patrimonial de la capa d'àrids prèvia a una altra capa de formigó. Aquest material protegiria la murada i evitaria que continuàs degradant-se, com ha passat en algunes actuacions anteriors a causa del pas d'una artèria d'aigua potable.

A més, des del Consell s'ha proposat que la continuació de les obres es faci sota control d'un tècnic arqueòleg.

stats